Politika

Milatović predvodi delegaciju Crne Gore na zasijedanju Generalne skupštine UN u Njujorku

Foto: predsjednik.me

Predsjednik će učestvovati i u ime Crne Gore govoriti na generalnoj debati 78. zasijedanja Generalne skupštine UN

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović predvodiće delegaciju koja učestvuje na Generalnoj debati 78. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija od 18. do 23. septembra u Njujorku.

Tema ovogodišnje Generalne debate je “Ponovna izgradnja povjerenja i pokretanje globalne solidarnosti: Ubrzavanje djelovanja na ispunjenju Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja ka miru, prosperitetu, napretku i održivosti”.

– Agenda predsjednika planirana je u skladu sa ključnim prioritetima naše zemlje i obuhvata učešće na više samita, liderskih dijaloga i radnih sastanaka koji se organizuju u sedmici Generalne skupštine UN. On će učestvovati i u ime Crne Gore govoriti na generalnoj debati 78. zasijedanja Generalne skupštine UN. Osim Generalne debate, predviđeno je izlaganje predsjednika Crne Gore na više važnih događaja. Na Samitu o klimatskim promjenama, koji treba da pruži jedinstven zajednički odgovor na ovaj izazov, Milatović govoriće o napretku Crne Gore u borbi protiv posljedica klimatskih promjena i mjerama koje se preduzimaju za dostizanje ciljeva održivog razvoja UN- navodi se u saopštenju.

Predsjednik će takođe govoriti na liderskom panelu o finansiranju za razvoj čija je glavna tema “Finansiranje održivog razvoja za svijet u kome niko nije izostavljen”.

Izazovi rasta finansijskih potreba za ispunjenje ciljeva održivog razvoja i bolja koordinacija privatnog i javnog finansiranja za razvoj, takođe će biti teme ovog važnog liderskog okupljanja kome će prisustvovati i visoki predstavnici međunarodnih finansijskih institucija.

-Milatović će imati važno izlaganje na sastanku visokog nivoa o univerzalnoj zdravstvenoj pokrivenosti, koja promoviše globalni koncept da zdravstvena zaštita mora biti dostupna svakom čovjeku, bez obzira na njenu cijenu. Jedna od aktivnosti predsjednika biće i sastanak sa liderima zemalja Zapadnog Balkana čiji je domaćin Džozef Borelj, Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku. Milatović će imati i bilateralni sastanak sa Generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, a predviđen je i niz bilateralnih susreta sa šefovima država i vlada zemalja učesnica, drugim zvaničnicima UN i međunarodnih organizacija- navodi se u saopštenju.

Predsjednik će biti gost na prijemu čiji je domaćin predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, povodom 78. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Takođe, prisustvovaće prijemu koji priređuje kancelar Njemačke Olaf Šolc povodom 50 godina članstva te zemlje u UN.

Na poziv Frederika Kempa, predsjednika Atlantskog Savjeta, Milatović će biti gost prestižnog okupljanja Global Citizens Awards, zajedno sa odabranim sadašnjim i bivšim šefovima država, ambasadorima UN, istaknutim predstavnicima američke administracije, globalnim poslovnim liderima i uspješnim umjetnicima.

– Trenutak u kome se održava ovogodišnja Generalna skupština na globalnom nivou obilježavaju brojni izazovi. Sve očiglednije negativne posljedice klimatskih promjena, rast siromaštva i nestašice hrane usljed rata i inflacije, produbljivanje nejednakosti, neophodnost strateškog pristupa ispunjenju ciljeva održivog razvoja, samo su neke od važnih tema o kojima će raspravljati svjetski lideri naredne sedmice u Njujorku- navodi se u saopštenju.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad