Vijesti

Milatović potpisao ugovor o sufinansiranju: “Sektor informatičkih tehnologija unaprijediti u naredne tri godine”

Ugovor o sufinansiranju ICT Cortex klastera, kojim će se sektor informatičkih tehnologija u Crnoj Gori unaprijediti u naredne tri godine sa više od milion eura, potpisali su danas ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i izvršni direktor ICT Cortexa Tarik Zaimović.

Foto: Vijesti.me

Kako objašnjavaju u Ministarstvu ekonomskog razvoja ICT Cortex je dobitnik konkursa za podršku razvoja strateškog prioriteta Strategije pametne specijalizacije Crne Gore – Informaciono komunikacionih tehnologija.

Ukupan iznos predviđen za realizaciju programa rada ICT klastera Cortex za period od tri godine iznosi više od milion eura. Program će biti podržan od Ministarstva ekonomskog razvoja u iznosu od preko 500.000 eura, dok će u istom iznosu biti i kontribucija IT kompanija, članica klastera.

“Vlada je u prethodnom periodu uložila velike napore u kreiranju, kako institucionalnog, tako i odgovarajućeg programskog okvira koji će zajedno omogućiti adekvatniju uključenost inovacione zajednice u proces planiranja i implementacije politike inovacija. U ovako reformski ojačanom institucionalnom i programskom okviru za inovacije posebnu ulogu imaju klasterske organizacije. Svjesni vaše uloge u inovacionom ekosistemu, odlučili smo se za ciljanu podršku koja predstavlja inicijalni impuls vašeg daljeg rasta i razvoja”, istakao je minstar.

ICT Cortex je, kako je dodao, već operativan, što je ostvario podršku kroz nekoliko projekata i ima strategiju razvoja, te da ICT Cortex ne vidi samo kao korisnika jednog od programa, već i kao kredibilnog partnera u kreiranju Vladinih politika.

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović, kazala je da je taj sektor najlakši, jer nema naslijeđenih problema, ali i najizazovniji, jer je na samom začetku i potrebno je puno napora svih aktera u zajednici da bi se značajniji napredak osjetio.

“To su procesi koji zahtijevaju veliko vrijeme i rezultati ne mogu biti vidljivi u tako kratkom roku“, rekla je Lipovina Božović.

Prema njenim riječima, benefiti programa se odnose na jačanje administrativnih kapaciteta klasterske organizacije, programe edukacije koji će obuhvatiti jačanje digitalnih vještina, učešće u jačanju inovacione kulture i kreiranje partnerstava.

“Mišljenja sam da inovaciona zajednica treba da bude glavni motor razvoja naše ekonomije i da je to naš najvredniji resurs. Smatram da će svaki euro uložen u znanje, tehnološki razvoj, inovacije i mlade i sposobne ljude biti višestruko vraćen”, izjavio je Zaimović.

On je predstavio dosadašnje rezultate klastera koji se okupio oko četiri osnovna cilja: edukacija, internacionalizacija poslovanja kroz povećanje izvoza, digitalizacija CG društva i filantropija kroz osnivanje Cortex fondacije.

“Radujemo se što smo u prilici da otvorimo novo poglavlje kroz saradnju sa Državom kroz potpisivanje današnjeg ugovora. Konkretni rezultati su već ostvareni dupliranjem članstva, osnivanjem Fondacije, opipljivom pomoći u procesima digitalizacije, kao i pokretanjem velike Cortex Akademije”, kazao je Nenad Novović, predsjednik skupštine ICT Cortex.

U saopštenju pojašnjavaju da je ICT Cortex osnovala inovacionu IT zajednicu u martu 2021. godine, sa ciljem da bude predvodnik u digitalnoj transformaciji privrede i javne uprave, te da unaprijedi okvir i ekosistem koji je neophodan za obezbjeđivanje digitalnih inovacija u industriji i obrazovanju.

Udruženje će doprinijeti jačanju IT sektora i stvaranju uslova da IT sektor postane okosnica budućeg razvoja Crne Gore i snažna ekonomska djelatnost koja će kreirati vodeće izvozne proizvode države.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad