Politika

Milatović počeo zvaničnu posjetu Njemačkoj: Crna Gora veoma zainteresovana za otvaranje predstavništva Njemačke privredne komore

Foto: Borba

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović otpočeo je zvaničnu posjetu Saveznoj Repubici Njemačkoj na poziv predsjednika te zemlje Frank-Valtera Štajnmajera.

Milatović će sjutra biti dočekan uz najviše državne počasti u dvorcu Belvi, gdje je predviđen tet-a-tet sastanak dvojice predsjednika, a zatim i bilateralni sastanak delegacija dvije države.

Teme razgovora biće jačanje bilateralne političke i ekonomske saradnje između država, te podrška Njemačke kao značajnog partnera i saveznika, ubrzanju evropskog puta Crne Gore.

Uoči susreta sa Štajnmajerom, Milatović se večeras sastao sa predstavnicima Istočnog odbora njemačke privrede na temu jačanja ekonomske saradnje između dvije države.

“Zainteresovani smo za privlačenje njemačkog kapitala u tzv. greenfield investicije, intenziviranje privredne saradnje i organizovanje poslovnih foruma, kao i jačanje trgovinske razmjene u narednom periodu”, poručio je predsjednik Milatović.

On je kazao da je Crna Gora veoma zainteresovana za otvaranje predstavništva Njemačke privredne komore u našoj zemlji.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Hamburg port consultinga, kao i kompanije iz ICT, farmaceutskog i energetskog sektora.

Fokus razgovora bio je na transportnoj infrastrukturi – Luci Bar, telekomunikacijama i energetici.

Predstavnici njemačke privrede, među kojima i onih preduzeća koja već posluju u Crnoj Gori ,poput Telekoma i Stada, saopštili su kako postoji značajno interesovanje tih kompanija za ulaganje u Crnu Goru.

Najavili su dolazak biznis delegacije iz Njemačke u našu zemlju početkom naredne godine i poručili da žele da grade institucionalno partnerstvo i da pomognu evropske integracije naše zemlje.

Zahvalili su se Milatoviću na pragmatičnom pristupu i prilici da od prvog čovjeka države čuju o perspektivama Crne Gore.

Predsjednik Crne Gore je istakao da je nedavno formirana nova Vlada koja će raditi na uklanjanju svih prepreka sa ciljem privlačenja novih investicija.

Istočni odbor njemačke privrede svake godine stipendira studente završnih godina i tek svršene studente iz zemalja Zapadnog Balkana.

Crna Gora trenutno broji preko 35 alumnista ovog programa koji su obavljali praksu u nekoj od njemačkih kompanija.

Predstavnici udruženja su iskazali očekivanje da će se broj korisnika stipendija iz Crne Gore povećati.

U okviru posjete Njemačkoj, Milatović će sjutra biti gost i Njemačkog društva za spoljnu politiku.

Boravkom u Berlinu, predsjednik Crne Fore nastavlja započeti niz posjeta prestonicama država Evropske unije, sa ciljem ubrzanja evropskih integracija naše zemlje.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad