Politika

Milatović: Očekujem da Crna Gora uskoro uputi ambasadora u Beograd

Foto: predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Republike Srbije Nebojše Rodića, ambasadora Velikog Vojvodstva Luksemburga Marka Hubša, ambasadora Repubilke Litvanije Eduardasa Borisovasa i ambasadora Sultanata Omana Badera Mohameda Bader Al Manterija.

Kako je saopšteno iz Milatovićevog kabineta, u odvojenim razgovorima sa ambasadorima u Rezidenciji na Cetinju, predsjednik Milatović poželio im je dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije, iskazujući uvjerenje da će tokom mandata dati dodatni doprinos unaprjeđenju međudržavnih odnosa.

Milatović je ambasadore upoznao sa vanjskopolitičkim prioritetima koji se zasnivaju na stremljenjima da Crna Gora 2028. godine postane 28. članica Evropske unije, da kao članica NATO jača svoj kredibilitet, da dodatno unaprijedi dobrosusjedsku saradnju, kao i svoju poziciju u multilateralnim okvirima.

U razgovoru sa ambasadorom Rodićem, Predsjednik države je istakao da u odnosima Crne Gore i Srbije postoji prostor za snaženje međudržavne saradnje u obostranom interesu, što građani obje države odavno očekuju.

S tim u vezi podsjetio je kako je, nakon stupanja na dužnost, nakon posjete EU institucijama u Briselu, za prvu bilateralnu posjetu odabrao Srbiju, što svakako predstavlja novi momenat u odnosima dvije države.

Izrazio je uvjerenje da će imenovanje ambasadora Srbije u Crnoj Gori dati doprinos jačanju bilateralnih odnosa dvije zemlje, uz očekivanje da će Crna Gora uskoro uputiti ambasadora u Beograd.

Sagovornici su ukazali na važnost obostrane posvećenosti kreiranju atmosfere međusobnog uvažavanja i tradicionalne bliskosti dvije zemlje.

Predsjednik države je u razgovoru sa ambasadorom Luksemburga podsjetio na svoju nedavnu posjetu toj državi, koja je dala dodatni podstrek jačanju saradnje. Upoznao je sagovornika sa aktuelnom fazom evropskih integracija Crne Gore i istakao očekivanje da će podrška Luksemburga biti još snažnija.

Poseban dio razgovora bio je posvećen jačanju ekonomske saradnje, čemu značajan doprinos daje i mnogobrojna crnogorska iseljenička zajednica u Luksemburgu.

U razgovoru sa ambasadorom Republike Litvanije potvrđeni su prijateljski odnosi dvije zemlje, uz opredijeljenost da se na tim osnovama grade još snažniji međudržavni odnosi, prvenstveno kroz intenziviranje političkog dijaloga i razmjenu posjeta na najvišem nivou.

Sagovornici su konstatovali da postoji potencijal za dodatno unapređenje saradnje u oblasti ekonomije i turizma.

Tokom susreta sa ambasadorom Omana, Predsjednik države je iskazao otvorenost za svaku inicijativu usmjerenu na unaprjeđenje odnosa i sveukupne saradnje dvije države.

Obostrano je iskazan interes za jačanje političkih odnosa na najvišem nivou, kao i snaženje saradnje u dijelu ekonomije.

Izvor: RTCG

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad