Politika

Milatović na Samitu o ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija

Foto: predsjednik.me

Ovo je jedan od ključnih događaja visokog nivoa u sedimici Generalne Skupštine UN i održava se svake četiri godine. Ovogodišnji samit treba da pokaže jedinstvo i označi početak nove faze odlučnijeg i bržeg djelovanja na postizanju ciljeva održivog razvoja

Pod okriljem Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija (UN), predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovaće 18. i 19. septembra Političkom forumu visokog nivoa o ciljevima održivog razvoja – SDG Samitu.

Šefovi država i vlada okupiće se u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku kako bi razmotrili napredak i politički usmjerili sprovođenje Agende za održivi razvoj do 2030, kao i 17 ciljeva održivog razvoja (SDG). 

– Predsjednik Milatović govoriće na liderskom dijalogu “Jačanje integrisanih javnih politika i institucija za dostizanje ciljeva održivog razvoja“ koji treba da odgovori na pitanje potrebnih kapaciteta institucija da dalje ojačaju javne politike i aktivnosti u oblasti održivog razvoja, kao i da identifikuje prepreke na tom putu.  SDG Samit, koji predstavlja središte rada UN na temu održivog razvoja otvoriće generalni sekretar UN Antonio Gutiereš, predsjednik Generalne skupštine UN Denis Frensis i Paula Narvaez, predsjednica Ekonomskog i socijalnog savjeta. Usvajanje političke deklaracije na ovom Samitu biće važan signal država članica na početku nedjelje Generalne skupštine UN-a- navodi se u saopštenju.

Ovo je jedan od ključnih događaja visokog nivoa u sedimici Generalne Skupštine UN i održava se svake četiri godine. Ovogodišnji samit treba da pokaže jedinstvo i označi početak nove faze odlučnijeg i bržeg djelovanja na postizanju ciljeva održivog razvoja.  

– Ovi ciljevi važni su jer se njihovim dostizanjem osigurava bolja budućnost i ostavlja u nasljeđe narednim generacijama zdravije, čistije i stabilnije okruženje.  Podsjećanja radi, Agenda 2030 i ciljevi održivog razvoja obuhvataju važne teme od društvenog značaja kao što su: zdravlje, obrazovanje, borba protiv siromaštva, smanjenje nejednakosti, rodna ravnopravnost, dostojanstven rad, stabilnost, klimatski izazovi, mir i snažne institucije- navodi se u saopštenju.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad