Crna Gora

Milatović: Goli otok je crna tačka u istoriji Crne Gore, žrtve da dobiju odštetu

Foto: Ilustracija

Samo ona država koja ispuni moralni dug prema onima čija su prava bila grubo kršena i čije su patnje bile godinama ignorisane, može koračati putem istinskog napretka, poručuje se u saopštenju Kabineta predsednika Crne Gore

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je danas da će inicirati niz sastanaka sa predstavnicima relevantnih institucija i udruženja, u cilju pokretanja procesa donošenja zakona o obeštećenju žrtava sa Golog otoka.

“Predsednik je poručio da Goli otok predstavlja crnu tačku u našoj istoriji i simbol stradanja više hiljada građana i njihovih porodica, te da podržava dugogodišnje zalaganje civilnog društva i Udruženja žrtava Golog otoka za rešavanje ovog pitanja, kao što je to već urađeno u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji”, navodi se u saopštenju Kabineta predsednika Crne Gore.

Dodaje se da “samo ona država koja ispuni moralni dug prema onima čija su prava bila grubo kršena i čije su patnje bile godinama ignorisane, može koračati putem istinskog napretka”.

Goli otok je ostrvo koje se nalazi u zapadnom delu Hrvatske, istočno od poluostrva Istra.

U vreme SFR Jugoslavije, Goli otok je bio zatvor i surovi radni logor za političke zatvorenike, pre svega pristalice staljinizma nakon raskola Tita i Staljina.

Kroz logor Goli otok je prošlo više od 16.000 zatočenika i zatočenica, a u njemu je život izgubilo 413 ljudi.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad