Politika

Milanović: Ovo je bahato terorisanje predstavnika hrvatskog naroda

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da su američke sankcije prema predsedniku FBiH Marinku Čavari „bahato terorisanje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda“ i da Hrvatska ima obavezu da ga zaštiti.

Foto: Borba

Američko ministarstvo finansija juče je na listu sankcija zvaničnika u BiH dodalo funkcionera HDZ BiH Marinka Čavaru i ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića iz SNSD, s obrazloženjem da su „sledili etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana BiH“ i potkopavali Dejtonski mirovni sporazum.

Iz Kabineta Milanovića saopšteno je da je reč o „bahatom terorisanju legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u BiH“ kojem Hrvatska „mora pružiti svu potrebnu zaštitu“.

Obrazloženje tih sankcija, poput tvrdnji da Čavara podriva Dejtonski sporazum, „politički je nepismeno i baš cinično jer je u podrivanju slova i duha“ tog sporazuma „svoje prste imala i još ima i američka diplomatija“, s visokim predstavnicima za BiH, navodi hrvatski predsednik.

-Ako ko brani dejtonski Ustav BiH i istinski demokratske procese – koji podrazumevaju legitimno biranje i predstavljanje u telima vlasti – onda su to predstavnici Hrvata u BiH kojima međunarodni tutori već godinama kroje budućnost bez da ih se išta pita, a sada im još prete i sankcionišu ih – naveo je Milanović.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad