Region

Milanović o posjeti Plenkovića BiH: Molim ga da me ne brani pred zlostavljačima Hrvata

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović obrušio se na premijera ove zemlje Andreja Plenkovića zbog, kako kaže, njegovih stavova o Zaključku Vijeća EU o Bosni i Hercegovini, u kojem se ne spominje konstitutivnost naroda.

Milanovic
Foto: Borba

Kako piše Milanović na svom Facebook profilu, Plenković je objasnio da Zaključke Vijeća EU o Bosni i Hercegovini, koji su kako kaže dugoročno pogubni za Hrvate u BiH i štetni po nacionalni interes Hrvatske, treba derivirati, dekriptovati i dešifrovati.

“Prema njemu, dakle, treba nastaviti raditi ono što već godinama rade prolazni politički direktori koji kao kolonijalisti baš to, deriviraju, dekriptuju i dešifruju prava i obaveze konstitutivnim narodima Bosne i Hercegovine, na štetu Hrvata redovno. Nema se što tu dešifrovati, pročitana je to knjiga, treba djelovati. Ali razumijem ga. Odlučio je on svoj, ionako mizeran uticaj u Briselu, ne rasipati, računa se, na takvu glupost kao što su temeljni nacionalni interesi Hrvatske i prava Hrvata u BiH”, kaže Milanović.

Dodao je da je Plenković, ako nije želio ugroziti svoju ličnu briselsku karijeru, trebao naložiti Grlić Radmanu da stopira usvajanje tako, prema njegovim riječima, “beskorisnih i štetnih zaključaka”?

“Ako mu je promaklo dok je bio u Sarajevu, podsjećam kako BiH ulazi u izbornu godinu, a Hrvati i dalje nemaju nikakvu garanciju da ponovno neće biti izigrani. Zaključci Vijeća EU koje je olako podržao samo trasiraju put prema tome da ih opet izigraju”, dodao je Milanović.

Na kraju je Milanović zaključio da je Plenković očekivao i njegovu zahvalnost što ga je, “branio u Sarajevu”.

“Molim ga da me ne brani pred zlostavljačima Hrvata, malobrojnijeg naroda u BiH. Ne pomagaj, izginusmo. Osim toga, zbog čega bi me branio? Zar ne mislimo isto?”, zaključio je Milanović.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad