Politika

Milan Knežević: Osim Brđanina, kući treba da idu i Abazović i Adžić jer su ga oni birali!

Pokušaj da se na Odbor za bezbjednost i odbranu prebaci odgovornost zbog toga što Zoran Brđanin nije smijenjen do danas predstavlja klasičnu manipulaciju upravo onih struktura URE čiji je on bio favorit još iz vremena vlade Zdravka Krivokapića, kazao je predsjednik tog skupštinskog tijela Milan Knežević.

Foto: dnp

Podsjeća javnost da je Zoran Brđanin bio kandidat URE za izbor direktora UP, dok je kandidat koga je podržavao DF bio Dražen Medojević.

“Takođe imam obavezu da podsjetim da je DF bio podnio amandmane na Zakon o unutrašnjim poslovima kojima se Odboru za bezbjednost i odbranu i Skupštini pružala mogućnost da u jasno preciziranoj proceduri mogu smijeniti direktora UP, ali su protiv tih amandmana glasali protiv poslanici URA i DPS.

Tačno je da je Izvještaj o radu UP stigao u decembru prošle godine, ali samo na upoznavanje, bez obaveze za davanje mišljenja o smjeni Zorana Brđanina jer je u tom trenutku imao podršku Dritana Abazovića i Filipa Adžića, a samim tim i poslanika URE.

Ono što je više  zabrinjavajuće jeste činjenica da ni Zdravko Krivokapić ni Dritan Abazović kao predsjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost nisu dostavili nijedan izvještaj o radu iako im je zakonska obaveza da to učine dva puta godišnje.

Da je Odbor ijednom dobio Izvještaj VNB- a u kojem piše da direktor UP snosi objektivnu ili bilo koju drugu odgovornost, zato što su njegovi pomoćnici osumnjičeni za pripadnost kriminalnim klanovima, svakako da bi se odredio prema tim saznanjima.

Medjutim, ne da nije bilo tih saznanja, nego je Dejan Knežević u ime UP nekoliko puta prisustvovao sjednicama Odbora za bezbjednost i odbranu između ostalih zajedno sa Dritanom Abazovićem, GST- om Vladimirom Novovićem, i  na tim sjednicama su svi tvrdili da imaju odličnu saradnju i da su rezultati takvi da dobijaju pohvale od partnerskih policija i službi iz čitave Evrope.

Nakon hapšenja Dejana Kneževića, neko je želio da odgovornost za izbor Zorana Brđanina prebaci na Odbor, iako je svakom jasno da se dosadašnji direktor UP mogao smijeniti samo u jasno formulisanoj proceduri uz veliki znak pitanja da li Odbor u ovom trenutku uopšte ima kvorum za punovažno odlučivanje.

Zato sam i na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost saopštio da istovremeno sa smjenom Zorana Brđanina ostavke treba da podnesu Dritan Abazović i Filip Adžić jer imaju najmanje objektivnu odgovornost za njegov izbor.

Takođe sam planirao da zakažem kontrolno saslušanje čelnih ljudi u Vladi i bezbjednosnom sektoru za sledeću nedjelju nakon završenog drugog kruga predsjedničkih izbora, i volio bih da na toj sjednici bude kvoruma, ali i da bude otvorena za javnost, kako bi građani mogli izvući zaključke koje sam izvukao i ja, da u državnim institucijama nadležnim za borbu protiv organizovanog kriminala vlada totalno rasulo i haos da je Kolumbija iz vremena Eskobara za nas Švedska, poručio je Knežević.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad