Identitet

Murat Karađuzović za „Glas Crnogorca“ pojašnjava nacionalnost crnogorskih muslimana

– A pitanje koje vjere odgovara se obično: Turčin – Elhamdulil-la. Jer malo se čuje riječ ,,Muhamedovac“ ili ,,pravovjerni musliman“. No kad reče da je Turčin tim ne misli da je Azijat, ni da žive pod tursko carstvo, a najmanje da nije Srbin. On veli da je po krvi Srbin, a po vjeri Turčin

Foto: in4s.net


Čitam u potonjem broju ,,Glasa Crnogorca“ kako ste popravili dopisnika iz Podgorice, da oni tamo nijesu Turci, no Srbi Muhamedove vjere. Ja vas uvjeravam da vaš tamošnji dopisnik, kao i svaki pismeni naše vjere, zna lijepo da smo mi svi po narodnosti Srbi, no je stari običaj da nas zovu ,,Turcima“, objasnio je barski hodža Murat Karađuzović 1890. godine.

Udopisu iz Bara, hodža pojašnjava kako je na pitanje o vjeri ustaljeno dati odgovor: ,,Turčin“, međutim – on naglašava kako Srbi muslimanske vjere kad daju takav odgovor ne misle da nisu Srbi. Oni i dalje, tvrdio je Murat Karađuzović 1890. godine, znaju da su po krvi Srbi i da među srpskom braćom nema razlike.

– A pitanje koje vjere odgovara se obično: Turčin – Elhamdulil-la. Jer malo se čuje riječ ,,Muhamedovac“ ili ,,pravovjerni musliman“. No kad reče da je Turčin tim ne misli da je Azijat, ni da žive pod tursko carstvo, a najmanje da nije Srbin. On veli da je po krvi Srbin, a po vjeri Turčin.

– Ali, u zdravlje našeg sretno vladajućeg Gospodara Crne Gore i Brda, kako se očinski brine i stara za nas podižući škole i kako se svake godine sve više širi prosvjeta i znanje, doći će svaki do razumijevanja kako je Srbin i kako treba da živi kao Srbin i ako je Muhamedanac i kako treba da vjeruje jednoga Boga i proroka Muhameda, pa onda da je pravovjeran, zaključuje se u tekstu objavljenom u cetinjskom listu ,,Glas Crnogorca“ 1890. godine.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad