Politika

Medojević: Vlada benzinom gasi požar!

Predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je, u emisiji „Press plus sa Rajkom Raičević“ na Adria Televiziji, da je sva suština programa „Evropa sad“ da se Crna Gora zaduži za javnu potrošnju, što neminovno vodi ka grčkom scenariju.

Foto: Vijesti

Medojević je rekao da program „Evropa sad“ pravi rupu u budžetu od 450 miliona eura, a budžet je već u deficitu.

„Imamo manjak planiranih prihoda za Fond zdravstva, a ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić planira da se odustane od bilo kakvih naplata doprinosa zdravstvenog osiguranja. Mi u zdravstvenom sistemu imamo monopol kompaniju „Glosari“, imamo najskuplje ljekova i strukturni deficit Fonda zdravstva svake godine. A kako se Vlada ponaša – ona gasi požar benzinom, odnosno povećava probleme“, kazao je lider PZP-a.

Prema njegovim riječima, privatnici neće na svoj račun finansirati program „Evropa sad“.

„To što bi ih država oslobodila poreza na dohodak građana i na zdravstvena osiguranja, oni će to nadoknaditi ili smanjivanjem troškova da bude na pola radnog vremena ili povećanjem cijena. Jer, neće oni da na račun marže i profita finansiraju političku kampanju Spajića i Zdravka Krivokapića“, kazao je Medojević.

On je istakao da će to neminovno dovesti do povećanja cijena i još veće nezaposlenosti.

„Program „Evropa sad“ dovešće do povećanja nezaposlenosti, do inflacija, do povećanja duga i do haosa u sistemu zarada u Crnoj Gori“, naveo je Medojević.

On je kazao da plan Spajića podrazumijeva novo zaduženje Crne Gore, a taj novac bi se iskoristio za javnu potrošnju.

„Zna se kako se zadužuje država. Može da se zaduži ili za kapitalni budžet ili za vraćanje starih dugova, a Spajić sada hoće da se zaduži za povećanje zarada. To direktno vodi u grčki scenario“, istakao je predsjednik PZP-a.

Radi se o, kako je naveo, jednoj obmani koja je politički legitimna, vrlo opasna po Crnu Goru.

„Ideja Spajića je da uzme milijardu i četiri stotine miliona eura i da ih potroši, a da neka druga Vlada za sedam godina to vraća. Mi želimo da se plate povećavaju na realnoj osnovi, da ta povećanja budu održiva, da imamo proizvodnju i da iz tog povećanja produktivnosti povećamo postepeno zarade“, kazao je Medojević, dodajući da su i Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond upozorili da Crna Gora može doći u nezavidnu finansijsku situaciju.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad