Vijesti

Medojević: Spajić neizvršavanjem sopstvenog budžeta protivzakonito ugrožava likvidnost privrede i funkcionisanje sistema

Lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević tvrdi da ministar finansija “preko svog vrlo dobrog druga Janka Odovića cenzuriše plaćanja i izvršenja obaveza potrošačkih jedinica, kao što je to radio u protivustavno i protivzakonito uvedenom režimu privremenog finansiranja”

Foto: Kurir

Lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević tvrdi da ministar finansija “preko svog vrlo dobrog druga Janka Odovića cenzuriše plaćanja i izvršenja obaveza potrošačkih jedinica, kao što je to radio u protivustavno i protivzakonito uvedenom režimu privremenog finansiranja”.

“Mickej i Odović su isplatili 55 miliona evra manje od planiranog za kapitalne investicije. Ovo kašnjenje u isplati obaveza iz kapitalnih investicija ugrožava nelikvidnost preduzeća koja izvode radove. Oni kasne sa isplatama svojih obaveza, vraćanjem kredita, a kasne zarade. Vlada postaje izvor nelikvidnosti privrede”, ističe Medojević.

Dodaje da Spajić u kontinuitetu obmanjuje javnost, a sve u cilju partijske kampanje Demohrišćanske stranke.

” Uvodi opasne improvizacije u sistem javnih finansija. Za prvih devet mjeseci 2021. godine Mickej nije izvršio obaveze iz budzeta u iznosu od 108 miliona eura. To su obaveze iz budzeta koje su planirane u budzetu za ovu godinu koji je pripremao Mickej i za koji je rekao da je “najbolji u istoriji”. Ovdje se ne radi o uštedama, nego o definisanim obavezama potrošačkih jedinica za finansiranje svog rada, posebnih programa, nabavki i kapitalnih investicija za 2021. godinu Ministar Mickej je dužan da izvršava budzet i da omogući potrošačkim jedinicama da nesmetano realizuji svoje aktivnosti”, pojašnjava Medojević.

Kako je naveo, “posebno je bila velika dreka od strane Mickeja da ako se ne glasa za budzet, neće se moći isplatiti subvencije poljoprivrednicima i ostalim korisnicima”.

“Mickej za prvih devet mjeseci je isplatio 11 miliona evra manje za subvencije. I ako su puna usta brige o siromašnima, Mickej je platio 5,3 miliona manje za socijalne nadoknade. Ali je zato Mickej svojim kolegama “bankarima” isplatio 8,8 miliona više za kamate. Mickej nije izvršio ni plaćanja na ime transfera institucijama, NVO i javnom sektoru od preko 11 miliona eura”, tvrdi Medojević.

Prema njegovim riječima, Spajić ne može svojim diskrecionim odlukama da odlučuje koje će se stavke u budzetima potrošačkih jedinica izvršavati, kad i koliko.

” Time se uvodi haos u sistem javnih finansija. Potrošačke jedinice ne mogu da planiraju svoje javne nabavke, ponuđači ne mogu da planiraju svoje ponude. Ministar postaje tačka rizika od korupcije jer isplate zavise od njega i niegovog vrlo dobrog druga Odovića. To otvara pitanja motivacije povjerilaca i privatnih firmi da stimulišu ministra, kako bi njihova potraživanja bila ranije i u cjelosti izmirene. Uštede se rade planski, i to rebalansom budzeta koji se mora usvojiti u Skupštini. Neplaćanje obaveza države ili selektivno plaćanje je grubo kršenje Zakona o budzetu i ukazuje na moguću korupciju ili dominaciju partijskih interesa u odnosu na opšte. Privatne apoteke ne dobijaju novac za prodaju ljekova na recepte, izvođači radova prekidaju radove, država sve više duguje. Ministar sam odlučuje o isplatama. I na kraju to što nije isplatio 108 miliona koje je sam planirao kao obavezu budzeta, “prikazuje” kao smanjenje deficita i “uštedu”. Izvršenje budzeta je zakonska obaveza. Ako je došlo do pada prihoda budzeta, i ne može da se realizuju neke planirane obaveze potrošačkih jedinica, radi se rebalans budzeta i donosi se odluka ili o smanjenju budzetskih rashoda ili o finansiranju deficita iz drugih izvora ili promjenom poreske politike. Država nije igračka, a posebno javne finansije koje su najkonzervativniji dio finansijskog sistema i svaka promjena mora biti dobro i pažljivo pripremljena i analizirana. Posebno u državi gfje je Vlada najveći poslodavac i najveći kupac i gdje se nepažljivim i hazarderskim potezima može destabilizovati i finansijski sistem i privreda u cjelini”, zaključio je Medojević.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad