Politika

Medojević: Povećanje zarade mora biti povezano sa porastom produktivnosti

MMF preporučio Vladi da odustane od projekta “Evropa sad” jer nije u dovoljnoj mjeri uvažio sve sistemske i operativne rizike, saopštio je Nebojša Medojević predsjednik Pokreta za promjene.

Foto: Kurir

-MMF potvrdio moje stavove da se ne može na ovaj neozbiljni način uvoditi ovako masivne fiskalne reforme koje mogu ugroziti likvidnost i stabilnost javnih finansija. Plate se mogu povećavati samo u skladu sa porastom produktivnosti ekonomije. Ukidanje poreza na zarade i doprinosa na zdravstveno osiguranje mora pratiti ozbiljna i realna projekcija budzetskih prihoda i pokrivanja rupa nastalih ovim programom-navodi Medojević.

Dodaje: “Čitav plan Evropa Sad je napisan kao politički program Demohrišćanske partije, čija bi primjena dovela do sloma javnih finansija, povećanje nezaposlenosti, eksploziju sive ekonomije i bankrota države”

-Država nije igračka. Pod hitno treba izabrati novi Vladu koja bi pripremila ozbiljan i održiv plan ekonomskih reformi koje bi dovele do povećanja minimalne zarade, a ne bi ugrozile stabilnost ekonomskog sistema i države. Najkraće rečeno, MMF je komandovao Mickeju “OSTAV”-navodi on.

Dodaje: “Međutim, velike promjene usvojene odjednom mogu takođe i da nose značajne rizike od neželjenih efekata”.

– Oni uključuju: (i) rizik od veće ukupne nezaposlenosti i/ili povećanja neformalnog zapošljavanja; (ii) rizik od usložnjavanja inflatornih sila i/ili smanjenja globalne konkurentnosti, ukoliko povećanja zarada nisu uparena sa rastom produktivnosti; i (iii) moguće gubitke prihoda za državu i/ili lokalne samouprave, ukoliko namjeravane mjere za povećanje prihoda ne daju očekivane rezultate na održiv način ili se ne sprovedu u potpunosti- poručio je on.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad