Vijesti

Medojević: Povećanje zarada kroz povećanje produktivnosti jedino održivo!

“Od 2000 godine plate u Crnoj Gori su rasle mnogo brže nego produktivnost ekonomije (BDP po zaposlenom). Za razliku od drugih uporednih zemalja u Crnoj Gori plate su rasle dominantno kao posledica priliva kapitala, a ne rasta produktivnosti.” saopštio je lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević.

Foto: Kurir

“U periodu akumulacija kapitala je činila 60% rasta, a radna snaga svega jednu trećinu. Ekonomski rast je bio funkcija zaduženja i priliva stranih investicija, a ne proizvodnje zasnovane na novim tehnologijama koja obezbjeđuje izuzetno visoku produktivnost po radniku. Naš ekonomski rast se zasnivao na rasprodaji prirodnih i stvorenih resursa i zaduživanjem. Strane investicije nijesu išle u otvaranje novih radnih mjesta u fabrikama sa savremenom proizvodnjom baziranoj na visokim tehnologijama, već su odlazile u sektor nekretnina, bankarski sektor i trgovinu.Svega 5,3% zaposlenih u CG radi u nekakvoj proizvodnji, dok oko 13% radi u državnoj upravi. Sa 8-10% učešća izvoza u BDP Crna Gora je svjetski rekorder.”

Medojević naglašava da dezindustrijalizacija, tehnološka zaostalost, spoljno-trgovinski deficit, kolaps izvoza, enormni javni dug, niska produktivnost, preglomazna administracija, strukturni fiskalni deficit, rekordna registrovana nezaposlenost u Evropi od 25%, loša struktura radne snage su strukturni problemi koji vode zemlju ka bankrotu.

“Kapacitet zaduživanja Crne Gore je sve manji, i pored ogromne ponude jeftinog novca na tržištu (zbog nekontrolisanog štampanja USD i EUR). Inflacija kuca na vrata. Poskupljenja cijena energenata i hrane su realnost.Igranje sa preraspodjelom sve manjeg prihoda od oporezivanja je opasno. Prostor za povećanje javne potrošnje ne postoji. Naprotiv, nepogodna je fiskalna konsolidacija. Povećati prihode budžeta i smanjiti rashode. Tako bi se stvorio fiskalni prostor u budžetu za finansiranje i podršku projekata koji pozitivno utiču na strukturne deficite. Treba nam povećanje PROIZVODNJE i broja radnih mjesta u PROIZVODNJI namjenjenoj IZVOZU.”

Kako navodi, prilikom ovakvih hazarderskih i robusnih intervencija u poreskoj politici neophodno je napraviti ozbiljne simulacije različitih varijacija i procijeniti efekte ovih intervencija na budžetske prihode i rashode.

“Prije podizanja stope PDV i akciza neophodno je napraviti simulaciju efekata tih promjena i procijeniti fiskalni kapacitet privrede i građana. Masovna poskupljenja hrane, cigareta, pića kroz povećanje poreza neće dovesti do proporcionalnog povećanja prihoda budžeta. Kao posledica nepažljivih podizanja poreza i akciza moze doći do pada potrošnje zbog niske kupovne moći stanovništa, ali i prelaska u sivu ekonomiju. Povećanje PDV na turističke proizvode će negativno uticati na konkurentnost crnogorskog turizma koji će biti izložen jakoj konkurenciji i gdje cijena igra značajnu ulogu u odlučivanju turista iz regiona gdje će ljetovati i koliko će trošiti.”

Presipanje iz lijevog u desni džep malog BDP nije rešenje, naglasio je on.

“Reformske mjere MORAJU imati za cilj POVEĆANJE Nacionalnog bogastva kroz stvaranje NOVE VRIJEDNOSTI i povećanje PRODUKTIVNOSTI.Redistribucija siromaštva i potrošnje pozajmljenog novca koje nijesmo zaradili nije dio rešenja, nego dio problema.”

Zato je pošteno da Demohrišćanska stranka sa svojim populističkim i hazardareskim programom izađe na izbore i suoči se sa dominantnim, ozbiljnim, odgovornim i državničkim planom DF o strukturnim reformama. Pa neka narod odluči, da li želi bolne reforme ka zdravoj ekonomiji i društvu ili želi šibicarske, hazarderske , prevarantske obmane i prevare, zaključio je Medojević.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad