Crna Gora

Matica srpska apeluje: Vlast u Crnoj Gori da odbaci rezoluciju

Foto: Matica Srpska

Nije li ovakvo ponašanje Nemačke, kao i zemalja nove osovine koji su “sponzori” srebreničke rezolucije, cinizam i licemerje nezabeleženo u novijoj istoriji međunarodnih odnosa, navodi se u saopštenju Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori

Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori uputila je apel crnogorskoj Vladi i skupštinskoj većini da odbace, kako su poručili, “licemernu i lažnu” rezoluciju koja “nama, Srbima, Crnogorcima i Hercegovcima, prišiva stigmu genocidnog naroda”, prenose podgoričke “Vijesti”.

“Obraćamo apelom da zvanična Crna Gora ne podrži tzv. rezoluciju o Srebrenici kojom se jedan ratni zločin iz geopolitičkih razloga kvalifikuje kao genocid, kako bi se prikrio istinski genocid nad srpskim narodom u 20. veku, kako bi se amnestirali oni koji su nad njim počinili taj genocid, a kod preživelih potomaka nametnulo osećanje krivice i potčinjenosti”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Jelica Stojanović, predsednica Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori.

Stijanović podseća se da rezoluciju o Srebrenici, “zajedno sa ‘slučajnom’ Ruandom, podnosi naš ‘stari znanac’, Nemačka” koja je, kako navodi, “višestruki povratnik u zlodelima nad srpskim narodom tokom 20. veka”, i dodaje da je “najnoviji akt neprijateljstva ravan nacističkom šestoaprilskom bombardovanju Narodne biblioteke u Beogradu kojim je pokušano uništenje istorijskog pamćenja celog jednog naroda i kojim je potom nastavljen pokušaj njegovog fizičkog uništenja”.

“Verujemo da vam je poznato da Savezna Vlada Nemačke podnosi Generalnoj skupštini UN nacrt rezolucije po kojoj bi 11. jul bio proglašen ‘Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici’ i to u trenutku kada je usvojena tužba koju je Nikaragva podela Međunarodnom sudu pravde protiv Nemačke ‘za pomaganje i podržavanje genocida’ u Gazi, gde je za nekoliko meseci ubijeno 10.000 žena i 14.000 dece. Pritom, ta ista Vlada Nemačke – ne osvrćući se na izjavu Efraima Zurofa, šefa centra ”Simon Vizental’ u Jerausalimu, datu povodom srebreničke rezolucije, da ‘nije svaki ratni zločin slučaj genocida’ – bestidno odbacuje optužni predlog Nikaragve protiv nje ‘za pomaganje i podržavanje genocida’ u Gazi”, ističe Stojanović.

Upitala je i “nije li ovakvo ponašanje Nemačke, kao i zemalja nove osovine koji su ‘sponzori’ srebreničke rezolucije, cinizam i licemerje nezabeleženo u novijoj istoriji međunarodnih odnosa”.

“Nije li potencijalna podrška Crne Gore tom licemerju i cinizmu oglušenje o pravdu i pravo, istorijsku istinu i činjenice? Nije li ubeđivanje građana Crne Gore da će podrška nemačkom cinizmu i licemerju doneti pomirenje u samoj Crnoj Gori i njenom susedstvu nešto još crnje i gore od cinizma i licemerja”.

Stojanović poručuje da su, “za slobodno i iole politički pismeno javno mnjenje u Crnoj Gori”, odgovori na ova pitanja “nedvosmisleno potvrdni”.

“Stoga bi trebalo da poslušate taj glas, kao glas savesti i da odbacite licemernu i lažnu rezoluciju koja nama, Srbima, Crnogorcima i Hercegovcima, prišiva stigmu genocidnog naroda, i da budete svesni lične moralne, političke i istorijske odgovornosti koju ćete trajno i neoprostivo poneti ukoliko se o taj glas samopoštovanja oglušite i odlučite da slobodarsku, dostojanstvenu, nepokornu, svetosavsku i njegoševsku Crnu Goru bacite pod noge tuđih interesa, i tako svojeručno još jednom zabetonirate jame i zatrete stratišta na kojima su mučeničkom smrću stradali naši preci od onih čiji su potomci danas predlagači srebreničke rezolucije”, zaključuje se u saopštenju.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad