Svijet

Mask pobedio u trci za brendiranje pečenih pilića u Britaniji, prvi novac već legao

Foto: canva stock/getty

Vlasnik restorana u Velikoj Britaniji izgubio je 12.000 funti u sporu sa kompanijom „Tesla”, oko zaštitnog znaka firme. Slučaj pokazuje izazove sa kojima se suočavaju mala preduzeća u odnosu sa multinacionalnim korporacijama.

Amanj Ali (41) posedovao je zaštitni znak “Tesla Chicken & Pizza”, koji je koristio za svoj restoran u Beriju u Širem Mančesteru, koji se bavi pravljenjem jela „za poneti”.

Zatim je  usledio spor sa proizvođačem električnih automobila „Tesla” odakle je stigla tvrdnja da će Ali iskoristiti njihovu reputaciju. 

Ali je vlasnik “Colorado’s Chicken” u Beriju, a u maju 2020. registrovao je firmu i zaštitni znak „Tesla Chicken & Pizza“ u Zavoda za intelektualnu svojinu (IPO) u klasi 43 – za usluge hrane i pića.

Rekao je da je inspiracija za njegov zaštitni znak bila ista kao i za automobilskog giganta – srpsko-američki pronalazač i elektroinženjer Nikola Tesla, prenosi Bi-Bi-Si.

„Bio je inteligentan čovek. U mladosti sam čitao o njemu, gledao njegove slike.”, izjavio je Ali.

Dodao je da svojevremeno, iz „Tesle” nisu uložili prigovor u uobičajenom periodu od dva meseca nakon registracije. Ali u novembru 2021. dobio je mejl iz Zavoda za intelektualnu svojunu.

„Obavešten sam da je neko pokušao da registruje ‘Teslu’ za zaštitni znak u kategoriji koja je i moja, i da je iz SAD. Razmišljao sam ko bi to mogao da bude” rekao je.

Kompanija iz SAD „Tesla” je zatražila zaštitu svog međunarodnog žiga i naziva i u Velikoj Britaniji, i to u kategoriji hrane i pića, koja takođe pokriva samoposlužne i restoranske usluge „za poneti”.

Ali se tome usprotivio, jer je smatrao da će, ako „Tesla” uspe da se registruje i u toj kategoriji, njegov zaštitni znak za posao koji želi da razvija, biti doveden u pitanje.

Kao što je Ali i predvideo, u septembru 2022. iz „Tesle” su podneli zahtev za poništavanje zaštitnog znaka Alijevog restorana, tvrdeći da je njihova „Tesla“, registrovana još 2013. godine, da je već stekla reputaciju, i da bi je Ali nepošteno iskoristio.

Zavod se složio s tim, i krajem novembra prošle godine, Aliju je naloženo da „Tesli” plati 4.000 funti. Inače, vlasnik restorana je već bio potrošio oko 8.000 funti na pravne poslove i takse.

Iz „Tesle” su kao argument, između ostalog i naveli i tvit Elona Maska u januaru 2018. u kojem se navodi namera te kompanije da otvori restoran pod imenom – „Tesla”.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad