Portal ODBRANA

Identitet

Marko Martinović, Bokeljski kapetan i učitelj

Martinovići, iz Perasta, su jedna od najstarijih i najpoznatijih porodica iz tih krajeva. Oni su bili čuveni moreplovci, a u jednom istorijskom periodu zabeleženo je da su posedovali 40 brodova.

Foto: Wikipedia

Marko Martinović se rodio 1663. godine. Kao i većina njegovih mještana, još od malena se odao pomorstvu i nautici. Brzo i lako je napredovao u sticanju novih znanja iz tih oblasti, tako da je još kao mlad bio istaknut među svojim vršnjacima. Trgovao je po Sredozemlju i komandovao mletačkim ratnim brodom “Sveti Antonije”.

Kada mu je bilo svega 20 godina, komandovao je dijelom mletačke flote u bici za osvajanje Hercegnovog. On je tada zadao jak udarac Turcima i doprinio da se odnese velika istorijska pobjeda. Porodica Martinović je zbog ovoga dobila veliki posjed na Kumboru od Mlečana.

Veliki reformator i car, Petar Veliki je poslao na školovanje u Boku 50 boljara. Petar je uvidio da je razvijanje ruske mornarice itekako neophodno, pa je odlučio da svoje ljude pošalje na školovanje nigde drugde nego kod Mlečana. Marku je zapao zadatak da obučava Ruse pomorskoj veštini. Mlečani su izdvojili 18 najistaknutijih boljara i njih poverili Martiniću.

Uz ovakvog profesora, nije bilo teško Rusima da napreduju. Brzo su sticali znanja, a Marko ih je često vodio na putovanja do Italije i Rima. Ubrzo je i sam ruski car doznao za Marka i kako su njegovi poslanici zadovoljni sa obukom.

Kasnije on se isticao i u borbi sa ozloglašenim Ulcinjskim gusarima i drugim bitkama koje su Mlečani vodili. Pored junaštva istakao se i kao pjesnik. Napisao je pod imenom “Knez od Kumbure” pjesme o osvajanju Hercegovine, zatim poznato djelo “Apologija” i djelo “O gradnji raznih brodova”.

Marko Martinović će ostati upamćen, kako kao pjesnik, tako i kao junak u narodu! (članke o znamenitim junacima Crne Gore možete pronaći na ig stranici ognjište.rs)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad