Politika

Mandić poručio Spajiću: Ako stranci izaberu vladu, oni će njome i upravljati

Foto: X/Andrija Mandić

On je naveo da se Bošnjaci više pitaju u Crnoj Gori nego Srbi, da Albanci imaju više prava od većine srpskog naroda, te da Hrvati ultimativno traže da se Srbima ne dozvoli bilo kakvo učešće u vlasti

Lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić poručio je mandataru za sastav nove vlade i lideru Pokreta “Evropa sad” Milojku Spajiću da bude svjestan da će mu stranci upravljati vladom ukoliko dozvoli da mu je oni i izaberu.

Istakao je da s nestrpljenjem čeka obraćanje predsjednika Jakova Milatovića nakon povratka iz SAD i dodaje da će od njegovog stava umnogome biti jasno da li su vlasti Crne Gore spremne da prihvate tuđe kao svoje, a svoje gledaju kao tuđe.

– Toliko pritiska i toliko “svetog” rata protiv koalicije Za budućnost Crne Gore koja je proevropska, nije antizapadna i koja je prihvatila principe mandatara – nije zabilježeno nigdje u modernoj Evropi – napisao je Mandić na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

On je naveo da se Bošnjaci više pitaju u Crnoj Gori nego Srbi, da Albanci imaju više prava od većine srpskog naroda, te da Hrvati ultimativno traže da se Srbima ne dozvoli bilo kakvo učešće u vlasti

– Zabraniti ćirilici da bude u vladi, srpskom jeziku da bude dio vlasti je ono protiv čega se Zapad bori. Da mi tražimo nešto drugo što nije demokratija i nije volja naroda, što nije ravnopravnost Srba, Crnogoraca, Bošnjaka, Albanaca, pa da ima nekog objašnjenja za ovu hajku koja se vodi protiv autentičnih političkih predstavnika srpskog naroda. Zašto ti sa strane traže, a mandatar bespogovorno prihvata, da se Bošnjaci više pitaju u Crnoj Gori nego Srbi, da Albanci imaju više prava od većine srpskog naroda, a da Hrvati ultimativno traže da se Srbima ne dozvoli bilo kakvo učešće u vlasti – istakao je lider NSD.

Osvrnuo se i na predstojeći popis stanovništva i zahtjev predsjednika Opštine Tuzi Nika Đeljošaja da se isti odloži.

– Organizovanje popisa su već dva puta odložile prethodne dvije Vlade Crne Gore i krajnje je vrijeme da se ta zakonska obaveza završi. U vremenu od velike pobjede nekadašnje opozicije na izborima 2020. godine pa do danas, paralelno se vode dva procesa kojima se urušava Crna Gora. Prvi da se legitimnim političkim predstavnicima srpskog naroda, pobjednicima izbora, ne dozvoljava ulazak u Vladu, a drugi je da se odlaže u nedogled organizovanje klasičnog popisa. Argumentacija za ta oba procesa je gola sila i brutalno nepoštovanje Ustava i zakona ove zemlje, kao i isključivanje svih demokratskih standarda i procedura koji važe u svim drugim demokratskim zemljama – napisao je Mandić.

Prema njegovom mišljenju, svaki pokušaj odlaganja popisa bi proizveo nesagledive posljedice ne samo za tu materiju, koja je jasno propisana međunarodnim standardima koje je Monstat u potpunosti ispoštovao, nego i za ukupne političke prilike u Crnoj Gori.

– Pošto je održavanje popisa zakazano za početak novembra i gotovo sve pripremljeno za njegovu organizaciju, svaki pokušaj odlaganja bi proizveo nesagledive posljedice ne samo za tu materiju, koja je jasno propisana međunarodnim standardima koje je Monstat u potpunosti ispoštovao, nego i za ukupne političke prilike u Crnoj Gori – naveo je Mandić u objavi na društvenoj mreži X.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad