Politika

Mandić oslobodio Abazovića obaveze čuvanja tajni iz nadležnosti predsednika Skupštine

Foto: Tviter

Predsednik crnogorske skupštine je istakao da je uvažavanje prava javnosti da zna jedno od temeljnih principa demokratskog i slobodnog društva

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić saopštio je da je oslobodio lidera opozicionog GP URA, poslanika Dritana Abazovića, obaveze čuvanja tajnih podataka iz delokruga nadležnosti predsednika Skupštine Crne Gore, a u vezi sa okolnostima saznanja koje su predmet postupaka koji su u toku.

Mandić je na društvenoj mreži Iks objavio da je poslao dopis sudijama Osnovnog suda u Podgorici i Baru.

“Sve što ne šteti interesima države, a koristi pravu javnosti da zna, treba da bude dostupno svima koji odlučuju o pravima i slobodama ljudi, kao i svakom građaninu demokratskog društva o pitanjima koja se tiču njegovog dobra i prava na siguran i slobodan život, napisao je Mandić.

On je istakao da je uvažavanje prava javnosti da zna jedno od temeljnih principa demokratskog i slobodnog društva i “načelo kojem sa poštovanjem i iskrenom privrženošću i ovim odgovorom želim da dam na neophodnoj važnosti”.

“Slobodna informacija je put do slobodnog čoveka. Onaj od koga se krije, kao i onaj koji ne zna ono što bi trebalo da zna, a tiče se njega ili čitavog društva, ne može biti neko ko odlučuje i donosi odluke i na taj način se ugrožava demokratija i njene vrline”, naveo je je Mandić.

Zato, kako je rekao, iz dubokog uverenja i pune privrženosti ustavnoj demokratiji i vladavini prava smatra da nije moralno kriti ono što pripada svima, niti sprečavati da oni koji hoće da znaju saznaju sve što ih se tiče a ne šteti pravima drugih.

“Na samom kraju, smatram da bi u interesu građana bilo da se i druge državne institucije na ovaj način i u budućnosti odrede na slične zahteve sudova u Crnoj Gori”, zaključio je predsednik skupštine Crne Gore.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad