Crna Gora

Mandić: Nakon Lajčakove izjave Vlada je dužna da podnese ostavku!

Vlada Zdravka Krivokapića je dužna da podnese ostavku nakon što je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja na Balkanu Miroslav Lajčak izjavio da u poslednjih godinu dana Crna Gora nije napravila gotovo nikakav napredak u procesu evrointegracija, poručio je predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić

Foto: Vijesti

.

On je istakao da u demokratskim zemljama vlade koje nemaju podršku svojih parlamenata odmah podnose ostavku i ne traže od Brisela, ili bilo koga izvan njihove zemlje, da ih podržava.

-Nakon izjave Miroslava Lajčaka da Vlada Crne Gore nema većinu u Skupštini i da je to veliki problem, jasno se zaključuje ono što svako zna u Crnoj Gori. Dakle, pošto neki ovdašnji politički subjekti uvažavaju samo stavove i glas međunarodnih partnera, vjerujemo da su čuli i ovu poruku Brisela.

Kako smo prethodnih dana slušali premijera i ministre da ova Vlada, navodno, ima “snažnu i bezrezervnu podršku EU”, dobro je da ih je ta ista adresa obavijestila da za godinu dana nema nikakvog napretka i istovremeno upozorila da je neophodno za sve radnje prvo imati većinsku podršku u vlastitom Parlamentu.

U demokratskim zemljama, vlade koje nemaju podršku svojih parlamenata odmah podnose ostavku i ne traže od Brisela, ili bilo koga izvan njihove zemlje, da ih podržava. To važi i za države koje su punopravne članice Evropske unije.

Crna Gora, kao zemlja na putu evropskih integracija, dužna je poštovati najmanje dvije stvari. Prvo, svoj vlastiti Ustav, koji normira da se ne može priznati vlast koja ne proističe iz volje većine građana. I drugo, da se pažljivo odnosimo prema savjetima koji dolaze od evropskih predstavnika čiji član Crna Gora želi da postane.

Ovo je onaj važni trenutak političkog života kada Vlada mora konačno pomoći svome narodu tako što će prihvatiti ove nesporne činjenice koje dolaze, ne samo iz sopstvene većine, već sada i iz Brisela, te uradi ono što je jedino normalno – podnese ostavku. Oko toga postoji ogromna saglasnost u Crnoj Gori- poručio je Mandić.

Mandić je zaključio da niko nema pravo da uzurpira narodnu volju i gazi demokratska načela modernog društva i evropske političke kulture

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad