Svijet

Malezija ima novog kralja

Foto: Borba

Kraljevske porodice Malezije izabrale su moćnog i otvorenog sultana Ibrahima Sultana Iskandara iz južne države Johor za narednog kralja zemlje.
Kralj igra uglavnom ceremonijalnu ulogu u Maleziji, ali monarhija je posljednjih godina postala uticajnija, zbog dugotrajne političke nestabilnosti, koja je podstakla sadašnjeg kralja da koristi rijetko korištena diskreciona ovlašćenja.

Malezija ima jedinstven sistem u kojem se glave njenih devet kraljevskih porodica smjenjuju na poziciji monarha sa petogodišnjim mandatom.

Ta država jugoistočne Azije je parlamentarna demokratija, a monarh je šef države, prenosi Fena, pozivajući se na Rojters.

Ima dobre odnose s premijerom
Sultan Ibrahim će preuzeti dužnost od aktuelnog kralja Al-Sultana Abdulaha 31. januara 2024. godine, navodi čuvar pečata vladara u saopštenju objavljenom u petak.

Za razliku od drugih tradicionalnih malezijskih vladara, sultan Ibrahim je otvoren u politici i kaže da ima dobre odnose sa premijerom Anvarom Ibrahimom.

Sultan, za koga se zna da ima veliku kolekciju luksuznih automobila i motocikala, ima širok spektar poslovnih interesa, od nekretnina do rudarstva.

Kralj Al-Sultan je igrao neobično aktivnu ulogu u malezijskoj politici, birajući posljednja tri premijera zemlje.

Savezni ustav daje monarhu samo nekoliko diskrecionih ovlašćenja, pri čemu se od kralja uglavnom traži da postupa po savjetu premijera i vlade.

Takođe, omogućava kralju da imenuje premijera za kojeg vjeruje da ima parlamentarnu većinu, ovlašćenje koje se nikada nije koristilo do 2020. godine, jer se premijer obično bira na izborima.

Može da pomiluje osuđenike
Kralj, takođe, ima ovlašćenje da pomiluje osuđene ljude.

Godine 2018. Al-Sultanov prethodnik, Sultan Muhamad V, pomilovao je Anvara, koji je tada bio zatvoren zbog optužbi za sodomiju i korupciju, za koje tvrdi da su politički motivisane.

Bivši premijer Najib Razak, koji je prošle godine bio u zatvoru zbog osude za korupciju povezanu sa skandalom u vezi državnog fonda 1MDB, podnio je zahtjev za kraljevsko pomilovanje, koji bi novi kralj mogao razmotriti.

(Al jazeera)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad