Svijet

Makron u Kijevu: Nemoguće normalizovati međunarodnu situaciju bez dijaloga s Rusijom

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je poslije sastanka sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim u Kijevu da vjeruje da se može pronaći konkretno rješenje za ukrajinsku krizu.

Makron
Foto: Borba

On je dodao da je moguće da će za rješenje biti potrebni mjeseci, kao i da treba raditi na deeskalaciji situacije, prenosi Tanjug.

Makron koji je u Kijev došao iz Moskve, rekao je da su oba sastanka omogućila napredak kada je riječ o doprinosu sigurnosti u regiji, prenosi Reuters.

On je rekao i da je Zelenski potvrdio spremnost za primjenu sporazuma iz Minska, kao i da mu je Putin u ponedjeljak rekao da će poštovati te sporazume.

Signali iz Moskve

Makron je u Ukrajini nakon posjete Moskvi u kojoj je šest sati razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Francuski predsjednik je nakon tog sastanka rekao da je Putin pristao na to da ne pokreće nove vojne manevre u blizini Ukrajine, ali još se ne zna što Rusija dobija zauzvrat, piše agencija Reuters.

“S interesom čekamo signale koje je Makron donio iz Moskve“, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba uoči sastanka, govoreći na konferenciji za medije uz ministre Austrije, Češke i Slovačke.

“Više sam puta ponovio da smo otvoreni za dijalog, da smo konstruktivni i tražimo diplomatsko rješenje, ali nećemo preći naše crvene linije i na to nas niko ne može prisiliti“, dodao je on.

Uoči posjete Moskvi, francuski predsjednik izjavio je da je nemoguće normalizovati međunarodnu situaciju bez dijaloga s Rusijom.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad