Vijesti

Makron: U junu konferencija o Zapadnom Balkanu

Francuski predsjednik Emanuel Makron, predstavljajući prioritete francuskog predsjedavanja Savjetom EU, kazao je da region Zapadnog Balkana u srcu Evrope, te da se ne može izgradi Evropa u miru u narednih 50 godina ako ostave Zapadni Balkan u situaciji u kojoj je danas.

Foto: Kurir

“Naše neposredno susjedstvo je Zapadni Balkan. Organizovaćemo u junu konferenciju o Zapadnom Balkanu, jer Balkan je više od susjedstva, on je u srcu Evrope. Dovoljno je da pogledamo kartu i našu istoriju”, kaže Makron.

Francuski predsjednik je istakao da ta regija danas prolazi kroz nove napetosti.

“Istorija se vraća. Ponekad se vraća i tragičnost. Imamo danas posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu. Tu moramo da vodimo politiku ponovnog angažovanja, ali i investicija kako bismo favorizovali ekonomsku integraciju regiona, razvili razmjenu ljudi, pokrenuli pitanje manjina koje je prisutno u čitavom regionu, ali i borili protiv uticaja i manipulacija koje su posljedica više regionalnih sila koje preko Balkana žele da destabilizuju Evropu”, naglasio je Makron.

On je kazao da su političke i ekonomske aktivnosti prema Zapadnom Balkanu “prava agenda suverenosti za Evropu”.

“Ne možemo da izgradimo Evropu u miru u narednih 50 godina ako ostavimo Zapadni Balkan u situaciji u kojoj je danas. To znači da treba razjasniti njegovu evropsku perspektivu, reinvestirati u region i njegovo jedinstvo i imati zajedničku ambiciju za decenije koje slijede”, istakao je francuski predsjednik.

Francuska će šestomjesečno predsjedavanje Savjetom EU preuzeti od 1. januara 2022.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad