Vijesti

Makron: U junu konferencija o Zapadnom Balkanu

Francuski predsjednik Emanuel Makron, predstavljajući prioritete francuskog predsjedavanja Savjetom EU, kazao je da region Zapadnog Balkana u srcu Evrope, te da se ne može izgradi Evropa u miru u narednih 50 godina ako ostave Zapadni Balkan u situaciji u kojoj je danas.

Foto: Kurir

“Naše neposredno susjedstvo je Zapadni Balkan. Organizovaćemo u junu konferenciju o Zapadnom Balkanu, jer Balkan je više od susjedstva, on je u srcu Evrope. Dovoljno je da pogledamo kartu i našu istoriju”, kaže Makron.

Francuski predsjednik je istakao da ta regija danas prolazi kroz nove napetosti.

“Istorija se vraća. Ponekad se vraća i tragičnost. Imamo danas posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu. Tu moramo da vodimo politiku ponovnog angažovanja, ali i investicija kako bismo favorizovali ekonomsku integraciju regiona, razvili razmjenu ljudi, pokrenuli pitanje manjina koje je prisutno u čitavom regionu, ali i borili protiv uticaja i manipulacija koje su posljedica više regionalnih sila koje preko Balkana žele da destabilizuju Evropu”, naglasio je Makron.

On je kazao da su političke i ekonomske aktivnosti prema Zapadnom Balkanu “prava agenda suverenosti za Evropu”.

“Ne možemo da izgradimo Evropu u miru u narednih 50 godina ako ostavimo Zapadni Balkan u situaciji u kojoj je danas. To znači da treba razjasniti njegovu evropsku perspektivu, reinvestirati u region i njegovo jedinstvo i imati zajedničku ambiciju za decenije koje slijede”, istakao je francuski predsjednik.

Francuska će šestomjesečno predsjedavanje Savjetom EU preuzeti od 1. januara 2022.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad