Svijet

Makron: Širenje sukoba na susjedne zemlje nije isključeno

Francuski predsjednik Emanuel Makron ponovio je zabrinutost oko rizika širenja ukrajinskog rata na okolne zemlje, prilikom prijema predsjednice Moldavije, susjeda Ukrajine.

Foto: Borba

– Širenje sukoba na susjedne zemlje ne može biti isključeno-  rekao je Makron ukazujući na „nedavne incidente“ u moldavskom regionu Pridnestrovlju gdje su već stacionirane ruske trupe i gde su bile eksplozije, prenosi agencija AP.

– Francuska ostaje posebno budna prema bezbjednosnoj situaciji u regionu- rekao je francuski predsjednik, prenosi N1.

On je pohvalio pomoć koju Moldavija pruža izbjeglicama iz Ukrajine.

Ta mala prozapadna bivša sovjetska republika suočena je sa prilivom izbjeglica iz Ukrajine.

Makron je pozvao evropske vođe da daju brzi prvi odgovor na podnijet zahtrev Moldavije za članstvo u EU.

Moldavska predsjednica Maja Sandu pozdravila je Makronovu „inicijativu“ o formiranju evropske političke zajednice, koja bi prema njoj dozvolila Moldaviji da „ubrza“ pristup Evropskoj uniji, prenosi Frans pres.

– Pozdravljam inicijativu predsjednika Makrona o formiranju evropske političke zajednice koja će podržati i ubrzati naš proces pristupanja EU – rekla je ona u izjavi sa svojim francuskim kolegom ispred Jelisejske palate.

Ona je rekla da je Moldavija zemlja koja ima evropsku istoriju i koja će bez sumnje imati evropsku budućnost, izrazivši „riješenost“ Kišinjeva da postane zemlja članica EU.

Rekla je da razume da je to dug i kompleksan proces, koji zahtijeva mnogo napora i rada, da Moldavija ne traži da skrati taj put, da je spremna da uloži napor.

Moldavija je 3. marta podnijela zahtjev za članstvo u EU, što je istog dana uradila i Gruzija, dok je Ukrajina podnijela zahtjev 28. februara.

Oko 450.000 ukrajinskih izbjgeglica ušlo je u Moldaviju a desetine hiljada njih, od kojih su polovina deca je ostalo,

rekla je Sandu.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad