Svijet

Makron: Kosovo* nije održalo riječ, Francuska suspendovala proces vizne liberalizacije

Foto: Borba

Makron je precizirao da budno prati razvoj tenzija između Kosova i Srbije i da on sam, od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, očekuje da osudi čin napada na sjeveru Kosova, gde je ubijen kosovski policajac

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je na konferenciji za novinare zajedno sa premijerom Albanije Edijem Ramom da je Francuska obustavila proces liberalizacije viznog režima Kosovu, pošto nije održalo riječ, prenosi Nova.rs.

– Povjerovali smo vam po pitanju viza, to pitanje je obustavila Francuska, riječ se ne drži, čekam da se dvije strane obavežu. To je uslov mira u celoj oblasti – izjavio je Makron, prenosi Albaninan post.

Bio je čvrst pri pristupu koji Pariz ima u dijalogu Kosova i Srbije, gdje je zahtjevao što brže poštovanje francusko-nemačkog plana za normalizaciju odnosa, što brži razvoj izbora u severnim opštinama, kao i priznanje udruženja sa kosovske strane.

– Očekujemo od Kosova i Srbije, reorganizaciju izbora u sjevernim opštinama, učešće Srba, priznanje asocijacije sa Kosova. Očekujem od Vučića odgovornost, očekujem i od Osmanija i Kurtija – rekao je on.

Makron je precizirao da budno prati razvoj tenzija između Kosova i Srbije i da on sam, od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, očekuje da osudi čin napada na sjeveru Kosova, gde je ubijen kosovski policajac.

Vučićeva je odgovornost da osudi taj čin, jer pomaže da se uspostavi smirenje, smatra Makron.

– Budno pratimo tenzije između Prištine i Beograda. Francuska i Njemačka su dale predlog koji je snažan i dobar. Očekujemo da će to poštovati obe strane. Vučićeva je odgovornost da nedvosmisleno osudi akte od 24. septembra, jer doprinosi uspostavljanju zatišja na granici –  prenosi Albanian post.

Kako je, u nastavku stvari, pokazao da su Francuska i Njemačka dale predlog koji je veoma jak, dobar i obje evropske velesile očekuju da će ga poštovati obje strane.

On je jasno naveo faze: Reorganizacija izbora u sjevernim opštinama. Učešće Srba u njima. Priznanje udruženja sa strane Kosova (Zajednica srpskih opština).

– Očekujem da Vučić i Kurti budu odgovorni za ono što rade. Ne drži se data riječ i u narednim nedeljama očekujem da će stranke raditi među sobom. To je mir za ceo kraj, šta je u pitanju – zaključio je on.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad