Kolumne

MAJOR TANKOSIĆ: STRAH I TREPET BEČKOG DVORA

Major Tankosić, očito je bio predmet opservacije specijalnih službi Austrougarske carevine. Njegove aktivnosti i borba za srpski narod nisu ostali neprimećeni. Ultimatum Austrougara, nakon atentata na Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. godine, koji je Srbiji uručen 23. jula iste godine, sadržao je i zahtev da se “bez ikakvog odlaganja uhapsi major Voja Tankosić”.

Voja Tankosić
Foto: You Tube

Srbija odgovara na ultimatum 25. jula preko njihovog ambasadora Gizla, a u njemu je navedeno, pored ostalog, da je major Tankosić uhapšen još 23. jula i u isto vreme traže se rezultati istrage iz Sarajeva, kako je navedeno, radi daljeg postupka. Gizl nije bio zadovoljan odgovorom i odmah napušta Beograd. Tri dana kasnije, a mesec dana nakon atentata u Sarajevu, Beč 28. jula objavljuje rat Srbiji.

Situacija sa majorom Vojom nije bila ni malo naivna, jer se po hapšenju oko Torlaka, gde je pritvoren, okupio veliki broj njegovih Četnika pod komandom vojvode Babunskog, naoružanih do zuba i spremih na sve. Tankosić je na kraju pušten jer Austrougari nisu dostavili dokaz da je on organizovao Sarajevski atentat. On je u tim predratnim godinama bio i te kako aktivan. Bio je potpuna logistika mladobosancima koji su pripremali i izveli atentatant na prestolonaslednika. Nabavio je oružje Gavrilu Principu, Nedeljku Čabrinoviću i Trifku Grabežu, obučio ih u rukovanju te ih sigurnim putem prebacio u Bosnu. Tankosić je Principu nabavio “brauning” FN model 1910 koji je sa obala Miljacke tog 28. juna zatresao svet i srušio tri imperije.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad