Svijet

Lukašenko: SAD žele da potope Rusiju preko Ukrajine

Cilj Sjedinjenih Američkih Država je da se obračunaju sa Rusijom, a zatim i sa Kinom, izjavio je predsjednik Bjelorusije, Aleksandar Lukašenko komentarišući sukob u Ukrajini.

Foto: Borba

SAD žele da iskoriste trenutak tako što će svoje saveznike vezati za sebe i potopiti Rusiju u ratu sa Ukrajinom. To je njihov cilj – da se obračunaju sa Rusijom, a zatim i sa Kinom”, rekao je Lukašenko u intervjuu za agenciju AP.

Predsjednik Bjelorusije je takođe optužio Zapad, posebno Vašington, u potpirivanju sukoba između Rusije i Ukrajine.

Lukašenko smatra da Rusija ne može da izgubi u sukobu u Ukrajini, ali da pri tome Moskvu podržava samo Minsk, dok se „čak 50 država pridružilo udruženim snagama“ na ukrajinskoj strani.

Na pitanje novinara da li postoji hipotetička mogućnost upotrebe nuklearnog oružja u slučaju odugovlačenja vojnih dejstava u Ukrajini, bjeloruski lider je istakao da je upotreba nuklearnog oružja nedopustiva.

Apsolutno smatram da je upotreba nuklearnog oružja nedopustiva i zato što je to pored nas. Ne baš ovdje, ali ne ni preko okeana, kao SAD. To je uopšte nedopustivo… Može otkinuti Zemljinu kuglu sa orbite i odletjećemo u nepoznatom pravcu” rekao je Lukašenko, pa dodao: „Ali, da li Rusija može ili ne može da primijeni nuklearno oružje, „to pitanje treba da postavite rukovodstvu Rusije“.

(sputnjik)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad