Vijesti

Lukašenko nudi ultimatum: Okončanje krize u zamjenu za priznanje mandata

Ministarka inostranih poslova Estonije Eva-Marija Limets tvrdi da je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko obećao Evropskoj uniji da će okončati migracionu krizu u zamjenu za priznavanje njegovog mandata i ukidanje sankcija.

Foto: Kurir

“On želi da se sankcije ukinu i da mu se prizna mandat na čelu države”, prenio je izjavu ministarke portal ERR, navodi TASS.

Istog dana portparol njemačke vlade Štefen Zajbert poručio je da Njemačka nije priznala Lukašenka kao legitimnog bjeloruskog predsjednika, ali da smatra da su razgovori sa njim neophodni kako bi se obezbjedila humanitarna pomoć izbjeglicama.

Lukašenko je poslije telefonskog razgovora 15. novembra sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel iznio prijedlog za rješavanje situacije na bjelorusko-poljskoj granici.

Migrantska kriza na bjeloruskim granicama sa članicama Evropske unije eskalirala je 8. novembra kada je nekoliko hiljada ljudi prišlo poljskoj granici sa bjeloruske strane i pokušalo da pređe u Poljsku.

Zemlje EU okrivile su Minsk za hibridni rat i pozvale na dodatne sankcije Bjelorusiji, a Lukašenko je poručio da je odgovornost za novonastalu situaciju sa migrantima na zapadnim zemljama, čija je politika, kako je rekao, natjerala ljude da bježe od rata.

(Borba)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad