Politika

Lov na novinare zbog Srebrenice: Brojne reakcije na podnošenje prijave protiv Marka Ivasa, sa Televizije Tanjug

Sezona lova na Srbe, zbog negiranja “genocida” u Srebrenici, nastavlja se. Poslednji na listi za progon je Marko Ivas, novinar TV Tanjug, protiv koga je upućena prijava, po spornom “Inckovom zakonu”. Pre njega, u Tužilaštvu BiH, po istom osnovu, prijave su podnete protiv desetina Srba, uglavnom novinara i političara.

Foto: Novosti

Nakon intervjua koji je prekinuo Željko Komšić, predsedavajući predsedništva BiH, jer Ivas nije hteo da potvrdi njegov stav da se u Srebrenici dogodio genocid, protiv novinara je krivičnu prijavu podneo Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK). U Tužilaštvu potvrđuju da prijava nije podneta po službenoj dužnosti, a da ni ona koju je uputila kanadska NVO još nije stigla, uz napomenu da “u BiH zbog negiranja genocida svi mogu prijaviti sve”.

Mogućnost da zbog mišljenja o Srebrenici “svi prijave sve” dao je izmenjeni i dopunjeni Krivični zakon BiH, u koji su unete odredbe iz nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je samo nekoliko dana uoči odlaska sa te funkcije iskoristio ovlašćenja i naredio odredbe zakona po kojima je kažnjiva svaka polemika o Srebrenici i stav koji dovodi u pitanje genocid.

– Kolega Marko Ivas nije uradio ništa pogrešno. On ima pravo na svoje mišljenje. A jedino što je pogrešno u celoj ovoj priči je Inckov zakon – kaže za “Novosti” Filip Rodić, novinar “Pečata”. – Komšićevo ponašanje otvara novo pitanje da li će sada svaki novinar iz Beograda ili Banjaluke morati da se izjasni o Srebrenici pre nego što počne intervju sa nekim političarem iz Sarajeva.

Prvi među novinarima protiv koga je podneta tužba zbog Inckovog zakona je Branimir Đuričić, predsednik Skupštine Udruženja novinara RS. On, za “Novosti”, kaže da je novinaru Tanjuga uskraćeno pravo na slobodu govora, što bi trebalo da ima svaki čovek.

– Ono što je kolega Ivas rekao, prema mom mišljenju, apsolutno ne vređa žrtve. Stavio je do znanja da mu niko ne može diktirati šta treba da kaže, a pogotovo da mu preti robijom u dužini od šest godina – ističe Đuričić i dodaje da je pored njega, još nekoliko kolega iz Srpske u proces zbog nametnutog Inckovog zakona. – Potpuno je jasno da ćemo biti osuđeni svi do jednog. Nemam nikakvu dilemu. U ovom trenutku proganjaju se novinari koji brane dostojanstvo branše.

Iako bi branšu trebalo da brane i novinarska udruženja, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić smatra da je Ivas načinio gaf, te da bi, umesto tužbe “možda bila dovoljna osuda stava novinara Tanjuga i sramota koju je on sebi napravio”.

– Smatram da novinar Tanjuga greši sa tim stavom, to mislim kao građanin. Možda onda nije ni trebalo da ide da intervjuiše nekoga ko je preživeo rat i zna šta se dešavalo na tom području – rekao je Bodrožić za N1.

On navodi da su negatori genocida u Srebrenici od potpunog poricanja došli do formulacije da je to samo zločin. Tvrdi da je reč o propagandi u Srbiji i ocenjuje da je “jedan od kreatora te propagande nepostojeći Tanjug”.

Bodrožićeva izjava, prema mišljenju Filipa Rodića, još jednom je pokazala sramnu podeljenost u novinarskoj profesiji u Srbiji.

– Veoma je pogrešna ocena Bodrožića da se kolega Ivas osramotio – kaže Rodić. – On uopšte ne podržava novinara koga bi, po definici, kao predsednik novinarskog udruženja trebalo da podrži. U njegovoj glavi to je sramoćenje, a nije sramoćenje kada psuješ majku predsedniku države. Bodrožić novinare deli na one koji su kancerogeni i na prave novinare, koji su to isključivo po političkoj liniji.

I na druge slučajeve progona i uvođenja “verbalnog delikta” ukazuje Branimir Đuričić, navodeći primer sa Kosova i Metohije.

– Predsednik opštine Zvečan Ivan Todosijević je komentarisao jednu hašku presudu i pravosnažno je osuđen na dve godine zatvora od izmišljenih pravosudnih institucija KiM. Potpuno je jasno iz ovih primera u kakvom su položaju Srbi, kako u Federaciji BiH, tako i na KiM – ističe Đuričić. – Raduje me činjenica da kolega Ivas živi u slobodnoj državi Srbiji, gde je predsednik Republike Aleksandar Vučić već poručio da ne može odgovarati zato što je izneo novinarski stav. Srbija neće podleći nametnutnom zakonu Valentina Incka.

ZLOČINCU UKINULI PRESUDU

Trenutak kada počinje progon kolege Ivasa u Sarajevu veoma je zanimljiv. Dolazi u danu kada je Sakibu Mahmuljinu, muslimanskom ratnom komandantu, ukinuta pravosnažna presuda od deset godina robije zbog zločina nad Srbima i ritualnih ubistva srpskih zarobljenika na Vozući – ukazuje Đuričić. – Dolazimo u situaciju da bi kolega Ivas mogao da provede u zatvoru mnogo duže nego muslimanski komadant koji je bio odgovoran za masovna ubistva srpskih civila.
SMETAJU IM SRBI I GIDEON GRAJF

Institut za istraživanje genocida Kanada osnovala je bošnjačka dijaspora u ovoj državi, a delovanje mu je isključivo antisrpsko. Već su podneli više prijava po “Inckovom zakonu”, zbog negiranja genocida. Tužilaštvu su po ovom osnovu prijavili i Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH. Nedavno su poslali protestno pismo nemačkom predsedniku koji je najavio odlikovanje za Gideona Grajfa, koji je bio na čelu stručne međunarodne komisije u čijem izveštaju je konstatovano da se u Srebrenici nije dogodio genocid. Ceremonija uručenja je, nakon ovog pisma, odložena.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad