Portal ODBRANA

Identitet

List “Cetinjski vjesnik” 1909: Narode Srpski, trajao si vijekovima – ne kloni! Pravda će uvek pobediti!

Ti srpski narode, ne kloni, Vekovima si trajao, svakakve si muke podneo, izdrži i izdrži još malo. I Hrist je morao da izdrži patnju, pa je i vi podnosite. Hristos vaskrse, vaskrsenje i vaša sloboda. Zato je uskrsnuo, da bi svijetu dao zalog da će pravda uvijek pobjeđivati. Slavite Hristov Uskrs, jer je Njegov Uskrs garancija vašeg spasenja

List “Cetinjski vjesnik”, koji je štampan na Cetinju u periodu od 1908. do 1912. godine, 28. marta 1909. pisao je o stradanjima srpskog naroda, upoređujući ih sa Hristovim, a potom poručio Srbima da će pravda uvijek biti pobednički i da je vaskrsenje Isusovo garant srpskog spasa.

U svakom broju “Cetinjskog vjesnika” bile su rubrike o Srbiji i slovenstvu , u kojima su se pratili svi važni događaji i vijesti značajne za Srbe iz cijelog svijeta, oslobođene i neoslobođene, kao i važne vijesti iz slovenskih zemalja U svakom broju, list je neminovno pisao o pravoslavlju.

“Cetinjski vjesnik” kritikuje Zapad porukom da “Hristos nije vaskrsao za krvnike”:

,, Uskrs i novo raspeće? Da li je to hrišćanstvo ili ironija? Ne okreće li Bog svoje lice od današnjih prepunih hramova filistejaca, koji su, razapevši celo telo, otišli u bogomolje da proslave vaskrsenje Bogočoveka u pritvoru? Ove godine u Evropi nema Uskrsa. Hristos nije uskrsnuo za dželate .”

List šalje reči nade Srbima, poručuje im da ne odustaju, podsećajući ih na njihovo vekovno postojanje i sva stradanja koja su pretrpeli, koje poredi sa Hristovim stradanjima. U tekstu se ističe da će sloboda Srbije ponovo uskrsnuti i da će pravda uvek pobeđivati .

“Cetinjski vjesnik”

– Ti, srpski narode, ne zaziruj, Vekovima si trajao, svakakve si muke podneo, izdrži i izdrži još malo. I Hrist je morao da izdrži patnju, pa je i vi podnosite. Hristos vaskrse, vaskrsenje i tvoja sloboda. Zato je uskrsnuo, da bi svijetu dao zalog da će pravda uvijek pobijediti. Slavite Hristov Uskrs, jer Vaskrs je Njegova garancija vašeg spasenja , pisao je “Cetinjski vjesnik” 1909. godine.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad