Svijet

Libija: Nemoguće održati predsjedničke izbore, raspuštena izborna komisija

Odbor libijskog parlamenta saopštio je u srijedu, 22. decembra, da je “postalo nemoguće održati dugo očekivane predsjedničke izbore” koji su zakazani za petak.

Libija
Foto: Borba

Ovo zvanično saopštenje je dugo očekivano s obzirom na brojne izazove i pozive da se izbori odlože.

Izborna komisija Libije nije uspjela da sastavi listu kandidata zbog čega je sinoć raspuštena.

Kako javlja agencija Rojters, prethodni dan su se suparničke oružane grupe mobilisale rano u Tripoliju, zatvarajući puteve na jugu glavnog grada, a iz škola su telefonirali roditeljima da pokupe svoju djecu.

Predsjednički izbori su trebali biti održani ovog petka, ali bez jasnog dogovora o pravilima, i uz sporove oko podobnosti glavnih kandidata, proces je zaustavljen i ne može se nastaviti.

Grupa pregovarača se sastala u Bengaziju, a sastanku su prisustvovali i komandant istoka Khalif Haftar i bivši ministar unutrašnjih poslova Fathi Bashagh iz Misrate, sa jedne strane i privremeni premijer Abdulhamid al-Dbeibah, koji je suparnički kandidat.

Privremena vlada i izborna komisija organizovani su prošle godine u skladu s planom kojeg podržavaju Ujedinjene nacije kako bi se okončala previranja koja su uslijedila nakon pobune koju je podržao NATO i kojom je svrgnut višedecenijski predsjednik zemlje Muamar Gaddafi, podsjeća Rojters.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad