Srbija

Legenda o „besmrtnom caru“ Vizantije Konstantinu Dragašu

Poslednja vizantijska carica i supruga cara Manojla II Paleologa zvala se Jelena Dragaš (1372 – 1450) – srpska princeza i praunuka svetog kralja Stefana Dečanskog.

Car Konstantin Dragaš
Foto: rokselana.com

Jelena je bila kći srpskog oblasnog gospodara jugoistočnog dela nekada moćnog Dušanovog carstva, Konstantina Dragaša Dejanovića, a među žiteljima Carigrada uživala je izuzetno poštovanje, nazivana “svetom gospođom” i “najsvetijom među caricama”.

Nakon smrti muža Jelena se zamonašila pod imenom Ipomonija, a njen mlađi sin Konstantin Dragaš nasledio je romejski tron zadržavši i majčino prezime.

Nalik spartanskom kralju Leonidi, poslednji romejski car se svesno žrtvovao. Svedočanstva preživelih u bici su identična: Konstantin Dragaš je 29. maja 1453. na mestu gde su janičari provalili kapiju i ušli u Carigrad skinuo purpurni ogrtač i ostale carske oznake i sa svog belog konja smelo izdao poslednju naredbu za juriš.

Skidanje vladarskih obeležja unelo je veliku zabunu među Turke koji su uzaludno tražili telo poslednjeg rimskog cara, da bi trijumfovali nad njim.

Tako je stvorena legenda o „besmrtnom caru“ koji će se jednog dana vratiti kroz Zlatnu kapiju na carigradskim zidinama i povratiti slavu Konstantinopolja.

Ovekovečen je njegov citat, tik pre nego je zadao naredbu koja ga je odvela u smrt:

„Nijedan car ne treba da nadživi svoje carstvo!“

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad