Svijet

Lavrov: Ukrajina je silom planirala da zauzme Donbas 8. Marta

Ukrajina je planirala za 8. marta plan B u Donbasu, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu RT.

Foto: Borba

– Ono što smo sada otkrili na položajima ukrajinske vojske, tokom vojne operacije, potvrđuje da smo jedva stigli na vreme sa operacijom koja je počela 24. februara. Jer, već za 8. mart je bio planiran plan B. Ogromna grupa Oružanih snaga Ukrajine koja se nalazila u tom trenutku, sredinom februara, na liniji razdvajanja sa Donbasom, planirala je silom da zauzme tu teritoriju – rekao je Lavrov.

Prema rečima ministra, to je bilo planirano uz najgrublje kršenje Minskih sporazuma i rezolucije SB UN.

– Međutim, ne sumnjam da bi, ako bi plan uspeo, ceo zapad progutao sva ta kršenja. Kao što je gutao zanemarivanje realizacije sporazuma tokom proteklih osam godina – izjavio je Lavrov.

Anglosaksonski savez i Rusija
Ruski ministar spoljnih poslova primetio je da bahatost anglosaksonskog saveza ne poznaje granice „u šta se svakodnevno uveravamo“.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje, umesto da poštuju svoje obaveze iz Povelje UN i poštuju, kako tamo piše, suverenu ravnopravnost država, njima šalju ultimatume i grubo ih ucenjuju.- Uključujući i ucene na osnovu određenih subjektivnih situacija i direktne pretnje svojim sagovornicima da će požaliti i biti kažnjeni ako se ne pridruže sankcijama Rusiji – rekao je ministar.

Lavrov je rekao da je to eklatantno nepoštovanje suverenih država.- Reakcija koju vidimo iz arapskih zemalja, i iz gotovo svih drugih država Azije, Afrike, Latinske Amerike, pokazuje da ove zemlje ne žele da žrtvuju svoje nacionalno dostojanstvo, trčkaraju okolo kao sluge kako bi realizovali zadatke starijih „drugova“, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, „situacija još jednom pokazuje da kolonijalno razmišljanje, kolonijalne navike naših zapadnih kolega nisu nestale” i da SAD i Evropa „i dalje razmišljaju kolonijalnim kategorijama”.

– To je loše, to je tužno. To je protivno istorijskom procesu, koji objektivno leži u tome što se sada formira multipolarni svet – objasnio je ministar.

(Novosti)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad