Svijet

Lavrov: SAD i Evropska unija boriće se protiv Rusije „do poslednjeg Ukrajinca“​

Ruska specijalna operacija u Ukrajini doprinosi procesu oslobađanja svijeta od neokolonijalnog ugnjetavanja Zapada, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu novinskoj agenciji Sinhua.

Foto: Borba

On je primijetio da „one koji vode samostalan kurs u unutrašnjoj i spoljnoj politici, zapadnjaci pokušavaju da suzbiju najbrutalnijim metodama“.

„I ne samo Rusija . Vidimo kako se „blokovsko razmišljanje“ nameće u azijsko-pacifičkom regionu… U duhu arhaične „Monroove doktrine“, Sjedinjene Države nastoje da diktiraju kako i po kojim standardima da žive Latinska Amerika… U tom smislu i tekući pritisak na Bjelorusiju. Ova lista se može nastaviti“, rekao je Lavrov.

Istovremeno, ministar je izrazio uvjerenje da su pokušaji „kolektivnog Zapada“ da zaustavi prirodni tok istorije i riješi svoje probleme na račun drugih osuđeni na propast, budući da je savremeni svijet multipolaran.

„Svako ima stvarnu slobodu izbora, uključujući načine razvoja i učešća u integracionim projektima. Naša specijalna vojna operacija u Ukrajini takođe doprinosi procesu oslobađanja svijeta od neokolonijalnog ugnjetavanja Zapada, snažno pomiješanog sa rasizmom i kompleks ekskluzivnosti“, naglasio je Lavrov.

Zapad bi da bude „arbitar sudbine čovječanstva“

Zapad i njegovi sateliti pokušavaju da budu „arbitri sudbine čovječanstva“, rekao je ministar spoljnih poslova.

„Došlo je do toga da zapadna manjina pokušava da zamijeni arhitekturu usredsređenu na UN i međunarodno pravo koje je formirano kao rezultat Drugog svjetskog rata sopstvenim ‘poretkom zasnovanim na vladavini’. Vašington i njegovi saveznici pišu sami svoja pravila, a zatim ih nameću međunarodnoj zajednici kao obavezujuće“, rekao je on.

Kako je primijetio, SAD i njeni saveznici zaboravljaju da je svijet multipolaran.

„Što se prije Zapad pomiri sa novim geopolitičkim realnostima, to će biti bolje za njega i za cijelu međunarodnu zajednicu“, rekao je ministar.

Lavrov je izrazio uvjerenje da rusofobska linija Zapada nema perspektive.

„U SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi, zemljama EU ne kriju cilj „davljenja“ naše ekonomije, blokiranja daljeg progresivnog razvoja zemlje… Očigledno je da ova rusofobska linija ne samo da se ne može opravdati na bilo koji način, ali takođe nema perspektive. Kako je primijetio predsjednik Vladimir Putin, Rusija je izdržala ovaj neviđeni pritisak. Sada se situacija stabilizuje, iako, naravno, nisu svi rizici već prošli. U svakom slučaju, nećemo biti oslabljeni“, rekao je ministar spoljnih poslova.

Prema riječima ministra, vladajuće krugove Zapada nije sramota što antiruske sankcije već počinju da štete običnim građanima sopstvenih država, pogoršava se ekonomska dinamika u SAD i mnogim evropskim zemljama, rastu inflacija i nezaposlenost.

Alat za obuzdavanje Rusije

Ministar spoljnih poslova je takođe optužio SAD i NATO da već duže vrijeme podstiču antirusko raspoloženje u Ukrajini, posmatrajući to kao sredstvo za obuzdavanje Moskve.

Prema njegovim riječima, u pitanju krize u Ukrajini treba govoriti o dugoročnoj destruktivnoj liniji zapadnih zemalja na čelu sa SAD, čija je jedna od komponenti bila nepromišljeno širenje NATO-a na Istok, uprkos političke obaveze da se savez ne širi.

„Kao što znate, ova obećanja su ostala prazne riječi. Sve ove godine infrastruktura NATO-a se približavala ruskim granicama“, dodao je Lavrov, podsjećajući da su Vašington i Brisel odbacili ruske inicijative o bezbjednosnim garancijama.

SAD i Evropska unija boriće se protiv Rusije „do poslednjeg Ukrajinca“​

SAD i Evropska unija, prema riječima Lavrova, namjeravaju da se bore protiv Rusije „do poslednjeg Ukrajinca“, ravnodušni su prema sudbini Ukrajine kao nezavisne zemlje. Zemlje NATO-a, naglasio je on, čine sve da spriječe završetak specijalne operacije u Ukrajini postizanjem političkih dogovora između Moskve i Kijeva.

Sjedinjene Države i NATO moraju da prestanu da isporučuju oružje Kijevu ako zaista žele da riješe ukrajinsku krizu, rekao je ministar spoljnih poslova. Prema njegovim riječima, ukrajinskom narodu nisu potrebne MANPADS Stinger i protivtenkovske rakete Javelin, već hitna humanitarna pitanja.

Drugo, neophodno je da Kijev zaustavi cinične provokacije, uključujući i informativni prostor“, dodao je Lavrov.

Napomenuo je da ukrajinske oružane formacije, koristeći civile kao „živi štit“, sprovode „varvarsko granatiranje gradova“, a takođe se „sa okrutnošću prema životinjama“ rugaju ruskim ratnim zarobljenicima, objavljujući ovo na internetu.

„I istovremeno, uz pomoć svojih zapadnih pokrovitelja i globalnih medija koje kontrolišu zapadnjaci, optužuju rusku vojsku za ratne zločine. Prebacuju, kako mi kažemo, odgovornost za ono što se dešava sa bolesne glave na zdravo“, dodao je ministar.

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da Zapad prekine bespogovorno „čišćenje” i pokrivanje Kijeva, inače bi Vašington, Brisel i druge zapadne prestonice trebalo da budu svjesni odgovornosti za saučesništvo u krvavim zločinima.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad