Svijet

Lavrov: Putin upozorio Bajdena da ne pokušava da napravi vojnu bazu u zemljama Centralne Azije!

Predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom u junu u Ženevi, upozorio je američkog lidera da ne pokušavaju da naprave vojne baze u zemljama Centralne Azije, koristeći situaciju u Avganistanu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Foto: danas

-S tim u vezi, Putin je rekao to Bajdenu u junu kada su se sastali u Ženevi. Ta tema je isplivala, jer su već predvidJeli šta će se događati. I Putin je rekao Bajdenu: „Mi smo kategorički protiv toga da pokušate, kako smo čuli, da se dogovorite sa centralnoazijskim državama o raspoređivanju dela vojnih struktura na njihovoj teritoriji kako bi, po potrebi, izvodili takozvane napade iza horizonta na teritoriju Avganistana- rekao je Lavrov u emisiji televizije „Rusija 24“.Lavrov je primijetio da su se SAD sa takvim predlogom obraćale ne samo centralnoazijskim susjedima Avganistana, već i drugim zemljama.

-Takvi zahtjevi su bili upućeni Pakistancima, onu su odbili, Uzbekistan je javno izjavio da njihovim ustavom nije predviđeno razmeštanje vojnih baza na teritoriji zemlje, dok je predsjednik Kirgizije izjavio da oni to ne žele- kazao je Lavrov i dodao:-S obzirom da znam kako Amerikanci vole da dosađuju, nije isključeno da će nastaviti da sa raznih strana dolaze do iste teme. Poslednje, što sam čuo, navodno, već pokušavaju da uvuku Indiju u to, kako bi Pentagon imao neke mogućnosti na teritoriji Indije-rekao je Lavrov.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad