Svijet

Lavrov posjetio Tursku

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov započeo je dvodnevnu posjetu Turskoj, gdje će razgovarati o deblokadi izvoza žitarica iz Ukrajine, a u središtu pregovora je otvaranje bezbjednosnog koridora za brodove koji prevoze ukrajinsko žito.

Foto: Borba

Simptomatično je to što Lavrov, u jeku krize u Ukrajini ipak ima mogućnost da dođe u posjetu Turskoj, koja je NATO članica kao i Crna Gora, a preko Crne Gore nije mogao ni da preleti 2 minuta i nekoliko sekundi kako bi pošao u posjetu susjednoj Srbiji. Interesantno je, kad razmislimo, da se Crna Gora svrstala u red država koje su izričito prekinule svaki vid kontakta sa Ruskom federacijom, iako Crnogorci, naročito oni suverenisti i poštovaoci DPS-a mogu da zahvale Sergeju Lavrovu na ovoj nezavisnoj i ničim izazvanoj Crnoj Gori jer bez ruskog novca, Crne Gore ne bi ni bilo.

Podsjećamo, crnogorska javnost je sa čuđenjem posmatrala odluku Ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića koji nije dozvolio avionu koji je prevozio ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da se 2 minuta zadrži nad teritorijom Crne Gore kako bi posjetio susjednu Srbiju. Ovo su građani negativno komentarisali, obzirom da ne postoji nikakav valjan razlog da se ova posjeta ne ostvari imavši u vidu da Lavrov nije ni imao u planu da posjeti Crnu Goru.

Ipak, interesantno je iz ovog ugla sagledati, imavši u vidu činjenicu da je Turska članica NATO saveza, isto kao i Crna Gora, a da Lavrov može poći u posjetu Turskoj kako bi pregovarao oko otvaranja koridora za brodove koji prevoze ukrajinsko žito, a preko Crne Gore ne može ni da preleti. Lavrov će u Turskoj obavljati razgovore sa visokim državnim zvaničnicima, uprkos tome što je Turska članica NATO saveza, a sve u cilju obezbjeđivanja hrane iz Donbasa, koja je inače snabdijevala svjetsko tržište pšenicom u masovnim količinama.

Dakle, u zvaničnu Tursku može, u Crnu Goru ipak ne jer će mu ljuti Ranko polomiti zube, po Crnogorski. Jedino čime, ne znamo…

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad