Vijesti

Lavrov poručio Zapadu: Uzaludni su vam pokušaji da izmišljate i namećete svoja pravila ostatku svijeta!

Pokušaji Zapada da izmisli svoja pravila, da ih postavi kao standard i nametne čitavoj svetskoj zajednici su uzaludni, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon proširenog kolegijuma Ministarstva spoljnih poslova Rusije kojem je prisustvovao predsjednik Vladimir Putin.

Foto: Kurir

Ministar spoljnih poslova Rusije ocIJenio je da se u odnosima Rusije i Zapada nagomilava veoma konfliktan potencijal, zato što Zapad kategorički odbija da traži balans interesa sa Moskvom.-Naravno, razgovarali smo sa zapadnim zemljama o našim odnosima u kojima se nagomilava veoma konfliktan potencijal, prIJe svega zato što Zapad kategorički odbija da posluje na ravnopravnim i obostrano korisnim osnovama. On želi da promoviše isključivo svoje viđenje rješenja određenog problema-rekao je Lavrov.S tim u vezi, dodao je da su uzaludni pokušaji zapadnih zemalja da nametnu svoje viđenje reda ostatku svijeta.-U Ujedinjenim nacijama, gdje su svi zastupljeni i gde su svi stavovi za pregovaračkim stolom, uključujući i one koji se ne poklapaju sa zapadnim, mora da postoji dogovor, mora da postoji konsenzus i da se traži balans interesa. Ono što Zapad radi je sledeće: on se okuplja u uskom krugu, uzima pitanje koje je na dnevnom redu UN, ali o njemu raspravlja i formira pravila bez ikakvog spora, bez ikakve rasprave. Kao što znate, istina se ne rađa bez spora, stoga su pokušaji da se ta pravila isfabrikuju među svojima, a da se zatim predstavljaju kao obrazac i nameću svima ostalima, naravno, uzaludni-objasnio je diplomata.

Lavrov je naglasio da samo sporazumi o kojima su se dogovorile sve zemlje mogu dugo trajati.-U tome i jeste, vjerovatno, glavna protivrječnost između međunarodnog prava koje smo svi stvarali na krvavoj pobjedi u Drugom svetskom ratu u vidu Povelje UN i pokušaja da se istorija revidira, da se revidiraju rezultati Drugog svetskog rata i da se predstave kao jedini pobednici, oslanjajući se na percepciju onoga kako je Hladni rat završen. To je iluzija i to iluzija koja ne obećava mnogo- zaključio je šef ruske diplomatije.

(Sputnjik)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad