Svijet

Lavrov: Pomagati Ukrajini zamrznutim ruskim novcem je krađa!

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je krađom ideju šefa evropske diplomatije Žosepa Borelja o prebacivanju zamrznute ruske imovine Ukrajini kako bi se time platila obnova zemlje.

Foto: CNN

On je primijetio da Zapadu takvi postupci već postaju navika, prenijela je agencija RIA Novosti. Lavrov je kao primjer pomenuo situaciju sa zamrzavanjem avganistanskih sredstava, koje zapadne zemlje žele da iskoriste ne za potrebe naroda Avganistana, već za namjene mimo obnove zemlje.

Zamjenik Lavrova Aleksandar Gruško je Boreljov predlog nazvao nezakonitim, navodeći da bi takav potez uticao na cio globalni finansijski sistem i da bi skupo koštao same Evropljane.

Nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, Zapad je pojačao pritisak na Moskvu,a mnoge zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine.

Prema riječima ministra finansija Antona Siluanova, riječ je o oko 300 milijardi dolara, što je polovina zlatnih i deviznih rezervi.

Rusija je preduzela kontra mjere i posebno zabranila stranim investitorima da povlače novac iz njenog finansijskog sistema. Prema nekim procjenama, riječ je o više od 500 milijardi dolara.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je juče da bi Evropska unija trebalo da razmotri mogućnost zaplijene zamrznutih ruskih deviznih rezervi kako bi pomogla u plaćanju troškova za obnovu Ukrajine posle rata.

On je u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da bi bilo logično da EU uradi isto što su SAD uradile sa imovinom avganistanske Centralne banke nakon što su talibani došli na vlast, prenio je Rojters.

(Novosti online)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad