Svijet

Lavrov: Odnose Rusije i Srbije niko neće moći da sruši; Ovo je uznemiravajuća akcija NATO-a

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je nakon što je ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko obavijestio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o otkazivanju njegove posjete Srbiji rekao je da je to nezamislivo i uznemiravajuća akcija NATO-a.

  • Djesilo se nešto nezamislivo. Ovo je uznemirujuća akcija. Desilo se oduzimanje od suverene države da sprovodi prava koja ima. To je demonstracija koliko daleko NATO i EU mogu da idu u korišćenju najgrubljih sredstava i uticaja protiv onih koji se vode nacionalnim interesima i nije spreman da žrtvuje svoje dostojanstvo radi ovih pravila koje zapad nameće. Posjeta ministra Rusije se na Zapadu doživljava kao prijetnja velikih razmjera – izjavio je Lavrov.

Ovim postupkom Zapad jasno stavlja do znanja Rusiji da će nastaviti da vrši pritisak na Moskvu, ne prezajući ni od kakvih sredstava, istakao je Lavrov.

  • Želio sam, između ostalog, posjetom Srbiji potvrditi ruski stav u vezi Kosova, BiH i Otvorenog Balkana, ali u Briselu nisu htjeli to da dopuste. Očigledno je da Brisel, NATO i EU žele da pretvore Balkan u svoj projekat Zatvoreni Balkan – naglasio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je rekao da ga cinizam Zapada ne čudi i da jasno stavlja do znanja da će pritiskati ne libeći se ni najnižih sredstava.

  • Slično licemjerje smo vidjeli i ranije uključujući i u vrijeme bombardovanja Jugoslavije – naveo je Lavrov.

Lavrov je rekao da niko neće moći da sruši odnose koje Rusija ima sa Srbijom. Dodao je i da je ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković pozvan da posjeti njihovu zemlju.

Na konferenciji za novinare putem Zoom aplikacije učestvuje veliki broj novinara iz regiona i svijeta

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad