Svijet

Lavrov: Nad Srbima se na Kosovu* iživljavaju, a Rusija će uvijek podržavati Srbiju

Foto: Al Jazeera

Rusija uvek podržava i podržavaće stav Srbije. Kada je o Kosovu* reč vidimo kako se nad Srbima iživljavaju, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije na godišnjoj konferenciji za medije.

Obaveze prema Srbiji, konkretno u stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, ne ispunjavaju se više od deset godina, a Evropska unija ništa ne može da uradi po tom pitanju, primetio je Lavrov.

„Vidimo kako se nad Srbima iživljavaju, ako se govori o kosovskom problemu. Uz posredovanje Evropske unije 2013. godine postignut je dogovor Prištine i Beograda o stvaranju Zajednice srpskih opština… Prošlo je više od deset godina, ništa se nije promenilo. Naišlo se na ćorsokak u primeni ovog sporazuma koji je Evropska unija predstavila kao svoje najveće diplomatsko dostignuće, dugo se odugovlači, a EU ne može ništa da učini“, primetio je ruski ministar, prenosi Sputnjik.

Osim toga, šef ruske diplomatije naglasio je da EU sada menja postojeće sporazume u korist Prištine tako da „Srbi na severu Kosova nemaju nikakva prava, tako da ta prava apsolutno budu apsolutno veštačka, a stvarna vlast treba da ostane Albancima“.

Ministar je dodao da Evropska unija „treba da se stidi“ zbog nerešenog kosovskog problema, uprkos sporazumima iz 2013. godine.

Odgovarajući na poziv srpskog novinara da Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken daju zajednički intervju za srpski list „Politika“, Lavrov je primetio da u tome ne vidi mnogo smisla.

„Što se tiče intervjua… Ne vidim mnogo smisla, da budem iskren. Neće biti zanimljiv. Sastojiće se od floskula, poznavajući Tonijeve govore“, ocenio je Lavrov.

Lavrov je dodao da „ozbiljan razgovor ne bi trebalo da se vodi u javnosti“.

„Oni apsolutno nisu spremni za to. Nisu spremni u svakom smislu – ni političkom, ni suštinskom“, zaključio je ministar.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad