Svijet

Lavrov: Mađarska će imati nesmetano snabdijevanje ruskim energentima

Foto: Reuters

Očigledno ima mnogo detalja za razjašnjenje. Nadam se da će u jednom trenutku okolnosti jasno staviti do znanja Rusiji i Ukrajini da moraju tražiti rješenje za pregovaračkim stolom, rekao je Sijarto

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov obećao je da će Mađarskoj garantovati snabdijevanje energentima, tako da će isporuka gasa, sirove nafte i nuklearnog goriva iz Rusije biti nesmetana, potvrdio je mađarski šef diplomatije Peter Sijarto.

Sijarto se sastao sa Lavrovom na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, prenosi Biznis.ba.

“Ako bi drugi zapadni političari uradili isto, nada za mir u Ukrajini bila bi veća”, rekao je Sijarto, navodi se u saopštenju mađarskog Ministarstva vanjskih poslova.

Razgovori su se uglavnom fokusirali na rat u Ukrajini, a Sijarto je rekao da je ponovio šefu ruske diplomatije da Mađarska ima sopstveni interes da se rat brzo okonča.

“Rekao sam da i mi Mađari gubimo živote u ovom ratu i zato pozivamo na hitan prekid vatre i mirovne pregovore”, kazao je Szijjarto.

On je istakao da je Lavrov, takođe, kazao da je Rusija spremna za mirovne pregovore.

“Očigledno ima mnogo detalja za razjašnjenje. Nadam se da će u jednom trenutku okolnosti jasno staviti do znanja Rusiji i Ukrajini da moraju tražiti rješenje za pregovaračkim stolom”, rekao je Sijarto.

On je dodao da je druga tema razgovora bila bilateralna energetska saradnja.

“Lavrov je rekao da će Rusija ispuniti svoje ugovorne obaveze. Rusija će isporučiti obećanu količinu prirodnog gasa, sirove nafte i nuklearnog goriva u ugovorenim rokovima, možemo biti mirni u pogledu snabdijevanja Mađarske energentima”, naveo je Sijarto.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad