Srbija

Kurtiju se opet priviđa srpska vojska: Oglasilo se Ministarstvo odbrane Srbije

Foto: Mod.gov.rs

Pripadnici Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti izvršavaju redovne zadatke na obezbeđenju administrativne linije i kontroli Kopnene zone bezbednosti, u skladu s Vojno-tehničkim i svim drugim potpisanim sporazumima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije

Načelnik Komisije za primenu Vojno-tehničkog sporazuma Zoran Jovanović izjavio je, povodom navoda Aljbina Kurtija o kretanju snaga Vojske Srbije u blizini administrativne linije sa KiM, da je reč o nastavku kampanje dezinformacija usmerenih protiv Vojske Srbije i snaga bezbednosti, sa ciljem podizanja tenzija.

Prethodno, Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović istakao da je zapravo reč o redovnoj patroli duž administrativne linije, u bliskoj koordinaciji sa Kforom.

“Širenje obmana i dezinformacija, koje su mnogo puta do sada razotkrivene kao najobičnije laži, deo su šire kampanje privremenih institucija samouprave u Prištini koja za cilj ima podizanje tenzija, obmanjivanje javnosti, stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba na Kosovu i Metohiji i izbegavanje međunarodno prihvaćenih obaveza”, rekao je Zoran Jovanović, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

On je pojasnio da se u objavi na društvenim medijima vide pripadnici Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti koji izvršavaju redovne zadatke na obezbeđenju administrativne linije i kontroli Kopnene zone bezbednosti, u skladu s Vojno-tehničkim i svim drugim potpisanim sporazumima, kao i da u izvršavanju tih zadataka i primeni Vojno-tehničkog sporazuma Vojska sarađuje sa Kforom.

Jovanović je rekao i da je za kontrolu sprovođenja Vojno-tehničkog sporazuma, saradnju s Kforom i održavanje neprekidne komunikacije između snaga bezbednosti Srbije i Kfora zadužena je Komisija za primenu Vojno-tehničkog sporazuma.

Nema mesta za tzv. kosovsku policiju

“U obezbeđenju administrativne linije prema KiM nema mesta za tzv. kosovsku policiju ili tzv. kosovske bezbednosne snage, budući da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehnički sporazum ne prepoznaju druge subjekte sem međunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva u Pokrajini i snaga bezbednosti Republike Srbije. U tom smislu, navodi da tzv. kosovske vlasti prate situaciju u slučaju nekakvog prelaska administrativne linije nemaju uporište u realnosti i pokazuju potpuno ignorisanje dogovorenih sporazuma”, rekao je on.

Prema njegovim rečima pravovremenim i sveobuhvatnim pripremama, pravilnom organizacijom snaga i preduzimanjem adekvatnih taktičkih radnji i postupaka, Vojska Srbije obezbeđuje administrativnu liniju, vrši kontrolu, sprečava ilegalne prelaske administrativne linije, pojedinačne i grupne ekstremističke aktivnosti i delovanje organizovanog kriminala u Kopnenoj zoni bezbednosti.

“I nastaviće da bude faktor mira i stabilnosti, što se ne može reći za Privremene institucije samouprave u Prištini”, istakao je Jovanović.

Kurti je juče izneo tvrdnje u kojima je naveo da su nedaleko od administrativnog prelaza u Zubinom Potoku primećene jedinice Vojske Srbije kao i da Oružane snage Srbije sprovode redovne vežbe i koriste ih kao izgovor da izazovu namerne provokacije blizu granice sa KiM.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad