Srbija

Kurtijevi tzv. specijalci protestvuju: Traže veće plate zbog rizičnih intervencija na sjeveru

Foto: Borba

I intervencija u selu Banjska na sjeveru Kosova i Metohije, 24. septembra ove godine, kada su ubijeni jedan policajac i trojica Srba, jedan je od mogućih razloga za jučerašnji protest Jedinice za specijalne operacije (FIT) u Prištini. „Albanijan post“ prenio je prije nekoliko dana nezvanična saznanja da je najavljeni protest specijalaca vezan pored ostalog i za angažovanje ove jedinice u tom incidentu.

„Informacije iz NjSI (FIT) kažu da su pripadnici ove elitne grupe, često nazvane ponosom policije“, shvatili da im 24. septembra nije sve jasno prenijeto i da su neke stvari u političkom lancu uticale na njihov rad na terenu, prenio je „Albanijan post“ bez daljeg ulaženja u detalje šta je to što policajcima u slučaju intervencije tog dana „nije jasno prenijeto“.

I glavni razlog za proteste ove jedinice ima, makar posredno, veze sa Banjskom i odnosi se na novčane naknade za angažovanje jedinice u rizičnim situacijama. Tako su pripadnici FIT i jedinice za rukovanje eksplozivnim napravama juče pod kapuljačama i crnim naočarima protestovali pred zgradom tzv. Vlade Kosova tražeći promjenu kategorizacije poslova i povećanje dodatka na rizik.

„Nećemo odustati dok se naši zahtjevi ne realizuju. Dokazali smo se u više navrata u prošlosti i nedavno u neutralizaciji terorističke grupe 24. septembra. Zahtijevamo da razmotrite dat predlog za naknade za rizik i prihvatite naše zahtjeve“, rekao je tokom jučerašnjeg protesta u Prištini jedan od specijalaca.

Specijalci su prije nekoliko nedelja, sredinom oktobra, najavili i mogućnost privremenog istupanja iz Kosovske policijske službe. Tada su kao jedan od razloga sem zahtijeva da se povećaju naknade za rizik pomenute i neisplaćene naknada za prekovremeni rad. U kolikom su raskoraku predlozi Kurtijeve vlade i zahtjevi specijalaca govori i podatak da policajci traže da se isplata za rizik odredi na 50 odsto od osnovne plate koja je po podacima, koje je juče objavio Kurti, i iznad 2.000 evra, dok je vlada predložila da se visine naknada razvrstaju u sedam kategorija i iznose od 45 do 150 evra. Prema tom predlogu jedinica za specijalne intervencije, jedinica za brze intervencije kao i jedinica za blisku zaštitu dobile bi naknadu od oko 150 evra uz osnovnu platu.

Bivši direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj za odluku kosovske vlade rekao je da je skandalozna jer su po njoj, naknade za ove jedinice manje nego što su bili i to za oko 65 evra mesečno.

Jedan od sagovornika RT Balkana sa KiM koji dobro poznaje ovu problematiku napominje da su posebno od kraja prošle i početka ove godine i odluke prištinskih vlasti o pojačanom angažovanju specijalnih jedinica na sjeveru Kosova i od upada specijalaca u zgrade tri opštine na sjeveru, kapaciteti specijalnih jedinica prenapregnuti, da policajci rade ponekad nekoliko smjena u kontinuitetu a da to ne prati povećanja plata i naknade za rizik.

Reagujući na protest specijalaca Aljbin Kurti je rekao da svaki član te jedinice ima opremu vrijednu blizu 10.000 evra, kao da će ubuduće, uz redovna primanja, koja su veća od 2.200 evra mjesečno, imati i specijalni dodatak na rizik od 150 evra. Kurti je dodao i da je oko 200 policajaca ove godine imalo veću platu od predsjednice Kosova* Vjose Osmani.

(RT Balkan)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad