Srbija

Kurtijev fijasko u Njujorku: Govor premijera lažne države na udaru političkih protivnika

Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

Premijer lažne države Aljbin Kurti imao je priliku da se obrati na sednici SB UN pre dva dana u Njujorku, a njegov govor obeležile su brojne neistine. U trenucima kada gotovo svakodnevno maltretira Srbe izvukao je „argument“ da naš narod odlazi, jer je u EU bolje, a ne zbog terora Prištine.

Svoju ljubav prema Srbima dokazivao je time da govori srpski, ima Srbe među prijateljima, da u njegovoj vladi sede Srbi, da je naš jezik zvaničan na KiM. Nije rekao da je te Srbe u vladu sam postavio i da ih Srbi koji žive na KiM nisu birali. Zajednicu srpskih opština, koju uporno odbija da formira, nije ni pomenuo, ali jeste „lidera opozicije“ Nikolu Sandulovića kojeg Beograd, navodno, kažnjava, jer odlazi u Prištinu u goste. Spomenuo je i rezoluciju koju je Evropski parlament usvojio o navodnoj krađi na izborima, a koju je slavio deo naše opozicije.

Analitičar Driton Lajči izjavio je da održavanje vanredne sednice predstavlja pobedu Beograda, dodavši da Priština nije u povoljnoj poziciji.

– Savet bezbednosti UN raspravlja samo o kriznim žarištima. Ako pogledate dnevni red, tu su Sirija, Ukrajina i Jordan. To šteti imidžu Kosova jer je to nerešeno pitanje i Kosovo se pominje kao centar krize – rekao je Lajči.

Funkcioner Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj je rekao da je pogrešna politika Kurtija naterala zapadne zemlje da zatraže odlaganje primene uredbe o zabrani dinara:

– U SB UN glavne zapadne sile poput SAD, Britanije i Francuske ne dogovaraju se ni o jednoj međunarodnoj temi sa svojim istočnim protivnicima, Rusijom i Kinom, ali je pogrešna unutrašnja i spoljna politika Kurtijeve vlade naterala sve da pristanu da se sazove sednica SB na zahtev Srbije.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad