Srbija

Kurti pred Brisel: Bićemo konstruktivni, očekujemo priznanje Kosova

Tzv. Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je na sednici Glavnog odbora Pokreta Samoopredeljenje da je Kosovo posvećeno dijalogu sa Srbijom i da trenutni status kosovsko-srpskih odnosa nije normalan.

Foto: AP Photo / Darko Bandic

Kurti je izjavio da je u dijalogu sa Srbijom, Kosovo bilo konstruktivni i izneo očekivanja da će konačan rezultat dijaloga biti međusobno priznanje.

„Bili smo i bićemo posvećeni, konstruktivni, principijelni i kreativni. Dijalog u Briselu je dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, to je dijalog o statusu odnosa, sadašnji status odnosa nije normalan, a normalan status je dobrosusedski. Dakle, uzajamno priznanje kao suština, a reciprocitet kao princip“, rekao je Kurti.

Kurti se osvrnuo i na razgovore koje je vodio prethodnih dana i tom prilikom istakao da su nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron jasno stavili do znanja da bez priznavanja nezavisnosti Kosova nema evropskih integracija za zemalje u okruženju.

On je ponovio kritike na racun inicijative Otvoreni Balkan.

„Ali mi smo bili proaktivni u vezi sa inicijativama poput Berlinskog procesa. U Berlinu, posle skoro dve godine pregovora, u novembru 2022. potpisana su tri sporazuma koja je pre dva dana skupština ratifikovala pokazujući time našu ozbiljnost u odnosu na regionalne i evropske integracije. Kosovo je demokratska zemlja koja će uvek pokazivati konstruktivnost i energiju uz jedini uslov da se prema njoj odnosi sa poštovanjem i jednakošću sa drugima“, rekao je Kurti.

Kurti je ponovio da očekuje viznu liberalizaciju za građane Kosova najkasnije od 1. januara 2024. godine, kao što je, kako kaže, javno obećano.

Za ponedeljak su u Briselu zakazani novi razgovori glavnih pregovaraca Beograda i Pristine, Aleksandra Vucica I Aljbina Kurtija a tema razgovora biće Evropski plan za normalozaciju odnosa, dok se očekuju i razgovori o Zajednici srpskih opština.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad