Politika

„Kukolj se odvaja od žita“: Za Marunovića je Janko Vukotić izdajnik Crne Gore

Foto: PR Centar

Gostujući u emisiji Aplus, reditelj Dragoslav Bokan i reditelj Danilo Marunović komentarisali su brojne teme koje su se ticale srpstva i Crnogorca.

Međutim u jednom momentu je došlo do frapantne izjave Marunovića gdje je izjavio da je serdar Janko Vukotić, junak Mojkovačke bitke – izdajnik Crne Gore.

On je to kazao u raspravi nakon što je Bokan konstatovao da ide na grob Janka Vukotića nakon čega se pokrenula priča o izdaji Crne Gore.

„Ako imaš izdaju onda imaš izdajnika. Ko je po tebi izdajnik? Je li to neko iz Demokratskog fronta, Dritan Abazović, neko iz Evrope sad?“, pitao je Bokan Marunovića.

Marunović na to odgovara da ne vidi poentu da govori o tome ko su izdajnici čovjeku koji nosi cvetak na spomenik Janku Vukotiću.

„On je epski izdajnik. Definicija, simbol izdaje svoje države. Ja treba Vama da objašnjavam ko su izdajnici. To je obrnulo igricu. Vi ste maestro izdaje. Feitišizacija izdaje je Vama izgleda ideal. Nosite cvijet na grob Janka Vukotića. Ništa luđe u životu nisam čuo“, kazao je

A ko je bio Janko Vukotić? Proslavljeni serdar Mojkovačke bitke

Janko Vukotić rođen je na Čevu, bio je Ozrinićki serdar, predsjednik Vlade kao i general ađutant kralja Nikole a kasnije i kralja Aleksandra u vojsci Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

U Prvom balkanskom ratu je zapovijedao Istočnim odredom, a u Drugom balkanskom ratu je bio na čelu divizije. Na početku Prvog svjetskog rata bio je načelnik crnogorske Vrhovne komande, zatim komandant Hercegovačkog odreda i Sandžačke vojske.

Najveći vojni uspjeh Janko Vukotić postigao je u toku povlačenja srpske vojske preko Crne Gore i Albanije. Tada je Sandžačka vojska u sadejstvu sa snagama Prve srpske armije uspjela da održi 500 km dugačak front i u borbi kod Mojkovca zaustavi i odbaci neprijateljsku ofanzivu. Na taj način je omogućeno nesmetano povlačenje srpske vojske prema lukama na Jadranskom moru. Jedno vrijeme poslije Mojkovačke bitke, proveo je u logoru Boldogasonj kao zarobljenik.

Preveden je u vojsku kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1919. i to kao general.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad