Crna Gora

Krvavac: Očekujemo podršku parlamenta o izmjenama i dopunama zakona o akcizama!

Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama ima velike prednosti i očekuje se podrška svih poslanika koji, uz povećanje plata i standarda građana, ne žele da ugroze javne finansije, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu finansija, Branko Krvavac.

Foto: Vijesti

„Kod akcizne politike smo vodili računa i predložili promjene samo za dio proizvoda koji mogu negativno da utiču na zdravlje građana, a novac od toga se usmjerava na zdravstvo“, naveo je Krvavac na svom Tviter nalogu.

On je objasnio da se ne ide na usklađivanje sa Direktivom EU odjednom, već do 2024. godine.

„Ne može se porediti ovaj plan sa greškama iz prošlosti. Imaćemo predvidivu prosječnu ponderisanu cijenu, što je bio zahtjev uvoznika i distributera duvanskih proizvoda“, rekao je Krvavac.

On je dodao da Crna Gora nema akcize na duvan za žvakanje i da treba da se uvedu.

„Omogućavamo da Vlada smanji akcizu na gorivo do 15 odsto u slučaju naglog skoka cijena na međunarodnom tržištu, a ubacujemo i povraćaj dijela plaćene akcize na gorivo za vanredni prevoz“, kazao je Krvavac.

On je podsjetio da akciza na mirna vina ostaje nula eura, dok bi za ostala akoholna pića povećanje bilo pet centi po litru.

„Ne možemo pričati o drastičnom skoku“, naveo je Krvavac na Tviteru.

On je kazao da se uvodi akciza na alkoholna pića koja je nijesu imala, kao i na proizvode od plastike za jednokratnu upotebu, u cilju zaštite životne sredine.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad