Vijesti

Kriza na poljsko-bjeloruskoj granici: Merkel tražila od Putina da interveniše

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je od predsjednika Rusije Vladimira Putina da interveniše povodom krize na poljsko-bjeloruskoj granici, saopšteno je iz njemačke Vlade.

Foto: Borba.me

Merkel je u telefonskom razgovoru sa Putinom podvukla činjenicu da je instrumentalizacija migranata protiv Evropske unije od strane bjeloruskog režima nehumana i potpuno neprihvatljiva, navodi se u saopštenju, prenosi N1.

Od Putina je zatražila da iskoristi svoj uticaj na vlasti u Bjelorusiji.

Rusija i Bjelorusija su bliski saradnici, a Njemačka je željena destinacija migranata koji ostaju zaglavljeni na spoljnim granicama Evropske unije.

Kremlj je sa druge strane saopštio da je Putin „predložio da se uspostavi komunikacija o problemima koji su nastali u direktnim kontaktima predstavnika država članica EU sa Minskom“.

Takođe se navodi da su se Putin i Merkelova saglasili da budu u kontaktu po tom pitanju.

U utorak je u pratnji bjeloruskih službi blizu graničnog prelaza kraj poljske Kužnjice stigla grupa od oko 800 migranata, uglavnom iz Iraka i Srednjeg istoka, mahom mlađi muškaraci ali i žene sa djecom i pokušali su da se silom preko bodljikave žice probiju u Poljsku ali zaustavili su ih kordon policajaca i suzavac.

(Borba)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad