Politika

Krivokapić: Vlada je odlučna da sve raspoložive kapacitete stavi na raspolaganje za punopravno članstvo u EU

Vlada je odlučna da sve raspoložive kapacitete stavi na raspolaganje ispunjenju cilja, odnosno punopravnog članstva u Evropskoj Uniji, saopštio je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Foto: Vijesti

On je uoči redovnog zasijedanja Savjeta za opšte poslove (GAC) učestvovao na neformalnom radnom doručku ministara evropskih/vanjskih poslova Evropske unije.

Kako je saopšteno iz Vlade, doručak je organizovala ministarka za Evropu i Ustav Austrije Karolina Edtštadler, a tema susreta bilo je upoznavanje EU ministara, u čijoj je nadležnosti proširenje, sa intenzivnim aktivnostima koje Crna Gora preduzima na putu EU integracija.

Krivokapić je sagovornike informisao o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, posebno u kontekstu evropskih integracija koje su magistralni strateški i vanjskopolitički prioritet nove Vlade.

„Kao kredibilna članica NATO-a, želimo da poziciju u Alijansi upotrijebimo za snažniji politički dijalog na nivou Evropske unije. Proces pristupanja za nas je period rada na unutrašnjim reformama i snaženju naših institucija. Uprkos činjenici da pregovori traju devet godina, zbog deficita političke volje naših prethodnika da ubrzaju proces, mi u Crnoj Gori imamo veoma visok nivo podrške građana evropskoj integraciji, a on je porastao za preko 10 odsto nakon izbora nove Vlade“ kazao je Krivokapić.

On je sagovornike upoznao sa aktivnostima na ispunjavanju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, a tokom sastanka je od učesnika, ministara evropskih/vanjskih poslova Evropske unije, dobio podršku za program ekonomskih reformi „Evropa sad“ i investicioni program “Crna Gora odmah”.

“Ministri su pohvalili Vladine napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponovili da u potpunosti podržavaju integraciju Crne Gore u EU. Afirmativno je ocijenjen i pažljiv odnos Crne Gore kada su u pitanju dobrosusjedski odnosi i potpuna vanjsko- politička usklađenost sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je, kako je saopšteno, ocijenjeno da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, te da i zemlje kandidati jednako kao države članice moraju dati svoj doprinos očuvanju vrijednosti ujedinjene Evrope i daljem snaženju Evropske unije.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad