Politika

Krivokapić stigao u Beograd, položio vjenac na spomen-ploču Đinđiću

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić doputovao je u dvodnevnu posetu Srbiji, a na aerodromu u Beogradu dočekao ga je potpredsednik srpske vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Foto: Kurir

Krivokapić će je, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić, položio venac na spomen-ploču ubijenom srpskom premijeru Zoranu Đinđiću, u dvorištu Vlade Srbije.

„Danas sam, u dvorištu Vlade Srbije, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, položio venac na spomen-ploču dr Zoranu Đinđiću, filozofu, vesniku demokratije, premijeru, reformatoru i modernizatoru“, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Krivokapić bi danas trebalo da se sastane i sa nerezidentnim ambasadorima u Crnogorskoj kući, dok su razgovori sa srpskim zvaničnicima predviđeni za sutra.

Sutra se Krivokapić sastaje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Brnabić i predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Ovo je prva Krivokapićeva zvanična poseta Srbiji tokom koje će sa najvišim srpskim zvaničnicima razgovarati o jačanju bilateralne saradnje posebno na ekonomskom planu, situaciji u regionu i procesu evrointegracija, ali ;neće potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Uoči dolaska u Beograd Krivokapić je za Televiziju Nikšić rekao da će njegova poseta Beogradu biti realizovana „u duhu dobrosusedskih odnosa i zajedničke evropske perspektive“.

„Mi sa svim susedima želimo najbolje odnose. Ipak odnosi Crne Gore i Srbije su specifični zbog istorijskih i porodičnih veza naših građana. Mi upravo želimo da iskoristimo te veze da intenziviramo ekonomsku saradnju u interesu svih građana. Da popravimo odnose poštujući nezavisnost obe države“, rekao je Krivokapić.

U Platformi koju je uoči posete Krivokapića Srbiji usvojila crnogorska vlada navodi se da poseta Beogradu „predstavlja priliku da se istakne važnost stabilnog i sigurnog regiona, kao i značaj njegove jače integracije kroz mehanizam Berlinskog procesa, kojim se učvršćuje evropska perspektiva Zapadnog Balkana“.

Imajući u vidu krizu nastalu usled pandemije koronavirusa, poseta se dodaje u tekstu, „biće odlična prilika za razgovor o modelima usmerenim na prevazilaženje zdravstvenih, ekonomskih i drugih izazova uslovljenih pandemijom sa kojima se obe države suočavaju“.

Kako se ističe, poseban akcenat biće stavljen na jačanje ekonomskih veza i saradnje za šta postoje značajni potencijali.

U tom smislu, fokus će biti na projektima koji imaju za cilj unapređenje saobraćajne infrastrukture, što je neophodan uslov za povećanje prometa ljudi i za sveukupnu ekonomsku saradnju i saradnju u oblasti turizma, dodaje se u platformi.

Prema navodima iz tog dokumenta, tokom posete biće preneta crnogorska podrška novoj fazi pregovora Beograda i Prištine „s očekivanjem da će ona biti intenzivirana u narednom periodu i rezultirati obostrano prihvatljivim i sveobuhvatnim rešenjem“.

Temeljni ugovor sa SPC neće biti potpisan, rekao je Krivokapić uoči dolaska u Beograd i dodao da taj ugovor treba da bude potpisan u Crnoj Gori.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad